China beboet Qualcomm voor misbruiken marktpositie

Chipmaker Qualcomm krijgt een boete van omgerekend 860 miljoen euro van de Chinese overheid voor het misbruiken van haar machtspositie.

Licenties

De chipfabrikant heeft volgens de Chinese mededingingsautoriteit te hoge licentieafdrachten in rekening gebracht bij concurrenten voor het gebruik van haar draadloze technologie. De totale boete voor dit vergrijp bedraagt maar liefst 6,088 miljard yuan, wat gelijk staat aan acht procent van de omzet die Qualcomm in 2013 op de Chinese markt draaide.

Schikking

Qualcomm heeft de patenten op cdma-, wcdma- en lte-technologie, en rekende haar Chinese partners te hoge licentiekosten voor het gebruik hiervan. De voorwaarden die door de chipmaker werden gesteld zijn volgens de National Development and Reform Commission onredelijk. Zo werden afnemers verplicht om bij levering van Qualcomm baseband-chips licenties af te nemen voor technologie├źn die niet werden gebruikt. Qualcomm laat weten dat ze niet tegen de boete in hoger beroep gaan en een schikking met de Chinese overheid te hebben getroffen. Onderdeel van deze schikking is dat het bedrijf de licenties voor 3g en 4g loskoppelt van die van andere patenten.

Klachten

Eerder werd Qualcomm al bestraft door de Koreaanse en Japanse handelscommissies voor hetzelfde vergrijp. De Europese Unie had ook een onderzoek lopen naar aanleiding van een klacht van Ericsson, maar stopte hiermee nadat de telefoonfabrikant haar klachten introk.