Chinese internetcensuur tijdens spelen simpel te omzeilen

Journalisten zijn woedend op het IOC, die naar nu blijkt akkoord te zijn gegaan met internetcensuur voor de pc's die westerse journalisten gebruiken in China tijdens de Olympische Spelen. Gedoe alom terwijl het filter voor o.a. de site van Amnesty met een simpele truc is te omzeilen.

Het zal ongetwijfeld makkelijker kunnen dan met mijn volgende tip voor 'onze' journalisten in China. Maar toch: huur een virtuele desktop; een Windows-computersessie op afstand. Talloze providers bieden deze service aan. Ik ken die van het Nederlandse Glomos. Hier ook een recente test.

Je logt vanuit dat strenge China in op een 'veilige' Nederlandse server. Er bouwt zich dan een Windows desktop op op je Chinese scherm. Op die desktop kan je eigen Windows-software draaien, maar je kunt ook de browser starten. Alles was je dan ziet, wordt grafisch doorgestuurd naar je Chinese scherm. Het lijkt mij niet dat ze dat goed kunnen filteren.

Hier 'onbegrensd surfen' via de remote desktop-service van Universal.nl

Gratis remote desktop
Handige computergebruikers kunnen zelf ook een gratis 'remote desktop' maken - die computergebruikers vanuit strenge landen laat surfen naar iedere bestemming die ze maar willen.

Installeer op een pc in Nederland met vaste internetverbinding het gratis programma RealVNC voor 'remote control'. Plaats ook op de reislaptop RealVNC. Log nu in het buitenland met dit Real VNC in op je Nederlandse pc en neem de complete schermbediening over. Via die weg kun je onbegrensd surfen, want je kijkt naar een plaatje van je Nederlandse computer.

Er is mogelijk n technische hobbel: als je Nederlandse computer niet direct met het internet verbonden is, maar via een netwerkrouter (bijvoorbeeld een draadloos modem), dan heb je een behoorlijke technische uitdaging. Er moeten speciale 'poorten' in de firewall van het apparaat worden opengezet (omgeleid) om het inkomende verkeer af te handelen en zeer ingewikkelde toeren worden uitgehaald om de pc-afstandsbediening aan de gang te krijgen. Ben je geen techneut (zie hier relevante instructies), vergeet het dan maar. Tegen de tijd dat je het werkend hebt, zijn de Olympische Spelen al weer afgelopen.

Update 14:47 uur: simpeler oplossing
Van Jakob Brons die de pr verzorgt van de dienst LogMeIn kregen we nog een derde tip, waarbij helemaal geen ingewikkelde technische toestanden nodig zijn voor het creren van een remote desktop.

In een persbericht stelt hij: "LogMeIn Free is een gratis dienst die snelle, veilige en eenvoudige toegang op afstand biedt tot een computer van bijna elke web-enabled PC of Pocket PC met een snelle internetverbinding. Gebruikers krijgen on-demand toegang tot hun werk- en thuiscomputers kunnen desktops, bestanden en netwerkomgeving bekijken - ongeacht waar ze zijn. Veel gebruikers wereldwijd maken gebruik van LogMeIn Free; zowel voor professioneel als persoonlijk computerbeheer op afstand."

Brons merkt daarna telefonisch op dat LogMeIn contact legt via een eigen beveiligd LogMeIn-netwerk, enigszins vergelijkbaar met hoe Skype werkt. Het boort zich in ieder geval dwars door firewalls heen. "En het verkeer is versleuteld bovendien, met een 128 bits sleutel".

Teamviewer
WINMAG Pro website-bezoeker Ronald van den Brink merkt via de mail op dat het vergelijkbare remote control-programma Teamviewer ook geen probleem heeft met firewalls en netwerkrouters.


Weet jij een betere methode om lokale regimes in hun censuurdrift te temmen? Mail het naar peterk ( at ) winmagpro.nl.