Chrome sneller door nieuw algoritme

De browser Chrome wordt sneller dankzij een nieuw datacompressie-algoritme. Google wil het algoritme op korte termijn uitrollen.

Brotli maakt Chrome sneller

​Google-medewerker Ilya Grigorik maakte via Google+ bekend dat Chrome binnenkort gebruik zal maken van het nieuwe datacompressie-algoritme Brotli, dat nu nog in de bètafase zit. ​Brotli werd in september van vorig jaar aangekondigd. Het open source-algoritme maakt bestanden minder groot en zorgt er zo voor dat het browsen sneller gaat.

Net als het vorige datacompressie-algoritme van Google (Zopfli) is Brotli vernoemd naar een Zwitsers bakkerijproduct. Het betekent 'broodje'. Uit onderzoek van Google zou zijn gebleken dat Brotli vergeleken met concurrerende algoritmes meestal de hoogste compressie- en decompressiesnelheden heeft en leidt tot wel 25 procent kleinere bestanden. Brotli vergt bovendien minder van de processor en de batterij dan andere algoritmes, stelt Google. 

Brotli uitproberen met Chrome Canary

Brotli zou de laadtijden in Chrome flink moeten verkorten. Wanneer het nieuwe datacompressie-algoritme precies breed wordt uitgerold, is niet duidelijk. Gebruikers van Chrome Canary kunnen Brotli nu al aanzetten, weet Mashable.

Chrome sneller dankzij nieuw algoritme
Kortere laadtijden door algoritme Brotli