Chromebook 2 van Samsung en Google uitgebracht, heeft full-hd-beeldscherm

Samsung en Google hebben de Chromebook 2 gepresenteerd. De laptop met het lichtgewicht besturingssysteem komt in een 11,6-inch- en een 13,3-inchuitvoering. De laatstgenoemde beschikt over een full-hd-paneel.

Net als bij sommige tablets en de nieuwe Note-smartphones van Samsung beschikken de Chromebooks over neplederen achterzijde. De kleinste van de twee, met 11,6-inchbeeldscherm, heeft ook de minst krachtige componenten aan boord. Het beeldscherm heeft een resolutie van 1366 x 768 beeldpunten. De processor is een Exynos 5 Octa E5420, een octacore-model met een kloksnelheid van 1.9 GHz. Het vorige model beschikte nog over een dualcore-Exynos. Er is 2 GB werkgeheugen aanwezig en de accu moet je maar liefst 8 uur aan het werk houden. De adviesprijs bedraagt 329 euro, inclusief btw.

Full-hd

Opvallender is de nieuwe 13,3-inchversie van de Chromebook 2. Deze beschikt als eerste Chromebook ooit over een full-hd-paneel. Geen ips overigens, beide Chromebooks moeten het doen met tn. De processor van de grotere versie is iets sneller dan die van zijn kleine broer, een Exynos Octa 5 op 2.1 GHz. Het werkgeheugen van dit model bedraagt 4 GB. Samsung belooft een accuduur van niet minder dan 8,5 uur. De adviesprijs bedraagt 399 euro, inclusief btw.

Beide Chromebooks beschikken over een usb 2.0- en een usb 3.0-poort en een hdmi-aansluiting. Ook een tpm-chip is op beide modellen aanwezig. Ondersteuning voor wifi-ac-standaard wordt later via een softwareupdate toegevoegd.

Softwarepakket

Samsung levert de Chromebook 2 met een softwarepakket ter waarde van meer dan 100 euro. De laptop bevat onder andere smartphoneaccess- en datamanagementservice Air Droid Premium, taakbeheer en collaboration app Wunderlist Pro, en LittleBridge.com, een app om de Engelse taal mee te leren.

De 11,6-inchlaptop is verkrijgbaar in het wit en het zwart. De grote versie komt alleen in een grijze uitvoering. Beide modellen zijn vanaf eind april in Nederland beschikbaar.