Citrix: 'Bring Your Own' wordt hip dit jaar

Consumentenapparaten zullen dit jaar steeds meer de zakelijke devices op de werkvloer verdringen. Zonder dat de baas het erg vind. Sterker nog, volgens it-fabrikant Citrix zetten bedrijven hele programma's op om medewerkers met hun eigen gadgets te laten werken.

Dat schrijft het technologiebedrijf vandaag in een persbericht. Volgens een onderzoek van Citrix heeft de werkgever overigens niet zoveel moeite met deze ontwikkeling.

De enorme groei aan consumentenapparaten, in combinatie met een generatie die is opgegroeid met gadgets en een vervagende lijn tussen werk- en privé-leven, heeft volgens Citrix al gezorgd voor een toename in het gebruik van privé-apparaten op het werk.

Zelfs bij bedrijven die duidelijke regels opstellen tegen het gebruik van eigen apparaten, nemen de eigen apparaten van werknemers de werkvloer over, zo schrijft Citrix.

De verwachting is dat in 2011 een groeiend aantal organisaties een speciaal ‘Bring Your Own’-programma zal starten, waarbij werknemers een vergoeding krijgen om hun eigen laptop, netbook, tablet of smartphone aan te schaffen en die vervolgens te laten ondersteunen met de benodigde programma’s.

Het gebruik van 'eigen' apparaten heeft een direct voordeel volgens Citrix. Gebruikers zijn er al mee vertrouwd en hoeven een nieuw apparaat zich niet meer eigen te maken. Dit komt de productiviteit ten goede. Wel zal het voor it-managers een hele klus zijn om alles 'veilig' te houden.

Meer voorspellingen

Maar Citrix ziet meer in zijn glazen bol. Zo gaat desktop-as-a-service een vlucht nemen. Was in 2010 de werkomgeving uit de muur nog iets voor early adopters, in 2011 wordt het meer gemeengoed om je hele desktop bj een provider te laten draaien.

Een andere trend is de zogenoemde hybride cloud. Deze zullen volgens Citrix het zakelijk gebruik van cloud computing domineren. Bedrijven met een hybride cloudmodel brengen slechts een deel van hun applicaties in de cloud onder en een ander deel virtualiseren ze binnen hun eigen private cloud.