ClickTracks: surfgedrag ontleed

Webservers houden logfiles bij van al hun verrichtingen. Daarin ligt een schat aan informatie opgeslagen over het surfgedrag van de bezoekers van een site. ClickTracks Pro weet die informatie op eenvoudige wijze inzichtelijk te presenteren.

De eerste kennismaking met ClickTracks Pro is even wennen, vooral als je ervaring hebt met de analysepakketten van andere leveranciers. Het programma biedt een totaal van zes verschillende rapporten, meer niet (afb. 1). Daarmee lijkt ClickTracks flink beperkt in mogelijkheden vergeleken met de concurrentie, maar schijn bedriegt. Het kleine aantal beschikbare rapporten is een direct gevolg van de ontwerpfilosofie van ClickTracks: eenvoud boven alles.
ClickTracks Pro is opgedeeld in een server- en een client-applicatie. Dat is misschien wat omslachtig voor een kleine omgeving, maar heeft als belangrijk voordeel dat je een aparte machine kunt reserveren die de omvangrijke logfiles downloadt.

Rapporten
De beschikbare rapporten zijn Search Report, Site Overview, Robot Report, Campaigns, What's Changed Report en Navigation Report. Het Search Report geeft een lijst met gebruikte zoektermen weer, uitgesplitst naar zoekmachine. Zo zie je in een oogopslag welke zoektermen de meeste bezoekers opleveren, maar ook zie je per zoekterm hoeveel tijd bezoekers gemiddeld op de site doorbrengen (afb. 2). Site Overview geeft een samenvatting van de belangrijkste statistieken over bezoekers, zoals de op de site doorgebrachte tijd, land van herkomst, populairste zoektermen, belangrijkste entreepagina's, referrers en meest bezochte pagina's.
ClickTracks kan je online advertentiecampagne bijhouden. In Campaigns worden per campagne het aantal bezoekers, de kosten en eventueel de gegenereerde omzet weergegeven. Fraai zijn ook de What's Changed rapporten, die je twee verschillende tijdvakken laten vergelijken, zodat je bijvoorbeeld snel het aantal bezoekers, de top-10 van stijgers en dalers van zoektermen in juli en augustus tegen elkaar kunt afzetten, of referrers, entreepagina's, bezochte pagina's, land van herkomst of Pay Per Click-advertenties.