Cloud steeds populairder bij mkb

Werken in de cloud wordt steeds populairder; in Nederland maakt 41 procent van het mkb al gebruik van clouddienstverlening. Op Europees niveau ligt het zelfs nog hoger met 60 procent. Dit bleek uit een Europees onderzoek van VMware.

Het onderzoek vond plaats onder 1616 bedrijven in acht Europese landen. Naast cloud-software werd er ook gevraagd naar het gebruik van virtualisatiesoftware. Een derde (65 procent) van het Nederlandse mkb maakt hier gebruik, iets lager dan het Europees gemiddelde (73 procent), aldus het persbericht.

Tussen het gebruik van virtualisatie en cloudcomputing bleek uit het onderzoek ook een direct verband te bestaan. Bedrijven die een deel van hun processen hebben gevirtualiseerd, hebben twee keer zoveel van hun it-infrastructuur in de cloud draaien dan bedrijven die dat niet doen. Ook in Nederland  is dat het geval met 62 procent van de organisaties, die met een virtualisatie een deel daarvan naar de cloud verplaatste. Bijna de helft (43 procent) van de ondervraagden geeft aan dat de overstap naar de cloud eenvoudiger is met virtualisatie.

Kostenbesparing

Kostenbesparing is volgens het onderzoek de belangrijkste reden voor bedrijven om over te stappen naar cloud-diensten en virtualisatie. Ook flexibiliteit speelt een rol. 37 procent van de organisaties constateert dat door virtualisatie de hardwarekosten en de onderhoudskosten zijn verlaagd. Met cloud-dienstverlening verwachten de bedrijven een soortgelijke besparing te kunnen halen, 34 procent op hardware en 25 procent op onderhoud.