Coalitie wil pop-up op illegale downloadsites

De VVD en de PvdA willen dat er pop-ups verschijnen als internetters op het punt staan om films of muziek illegaal te downloaden. In deze pop-up moet er onder andere gewezen worden op de legale alternatieven.

Heksenjacht

Sinds de uitspraak van de Europese rechter is downloaden uit een illegale bron niet meer toegestaan. Volgens de partijen is het handhaven van een downloadverbod geen optie, meldt de NOS. 'We willen geen heksenjacht op internetters', verklaart PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug.

Oplossing

De VVD en de PvdA lijken een mogelijke oplossing te hebben gevonden: een pop-up waarin gemeld wordt dat je illegaal bezig bent. 'Er moet ook komen te staan dat er een legaal alternatief is en dan word je daarnaar doorverwezen', aldus VVD'er Jeroen van Wijngaarden. Hoe het plan er uiteindelijk uit komt te zien is nog niet duidelijk. 'In de eerste plaats moet de sector samen met de staatssecretaris daar zelf iets slims en aantrekkelijks voor bedenken', zegt Van Wijngaarden. De Kamer praat morgen over dit onderwerp.