Column: Hyves.nl

Virtuele gemeenschappen als MySpace.com en Hyves.nl zijn 'heet'. De websites zijn niet minder dan 'sociale netwerken' die helpen bij het vinden van nieuwe vrienden en het onderhouden van bestaande relaties.

Tijd voor een nadere kennismaking; ik kan wel wat extra vrienden gebruiken! Nadat ik al mijn privgegevens aan Hyves.nl cadeau heb gegeven, staat in koeienletters boven de website "je hebt vrienden: (0)". Huilend ren ik naar de keuken voor een tissue. Daar hangt alleen een oude, stinkende theedoek. Het walgelijke aroma werkt gelukkig als een tegengif voor de opkomende depressie en geeft mij een helder inzicht: natuurlijk heb ik nog geen internetvrienden, want ik moet dat netwerk nog helemaal opbouwen, te beginnen met mensen die ik ken uit mijn echte vriendenkring.

Vrienden

Wikipedia over Hyves
Hyves (naar hives dat Engels is voor bijenkorven) bestaat sinds oktober 2004 en is een gratis Nederlandse profielensite als Cu2, maar dan vooral gericht op het nderhouden/uitbouwen van een vriendennetwerk. Hyves is vooralsnog met name populair onder studenten en heeft rond 1,7 miljoen gebruikers, waarvan ongeveer de helft Nederlanders.
'Vrienden' is trouwens een groot woord. Nederlanders lenen een echte vriend duizend euro als die daar even om verlegen zit. Of staan een nier aan hem af. Amerikanen vinden je al een vriend als je hen een visitekaartje overhandigt op een of andere beurs. Omdat de eerste virtueel-sociale netwerken in de States uit de grond zijn gestampt, is 'friends' door Hyves.nl nogal vrij vertaald naar 'vrienden'.

>> De auteur op Hyves:
www.peterkulche.hyves.nl