Computer in een stokje

Usb-sticks met de U3-standaard kunnen direct vanaf de stick programma's draaien, zonder sporen achter te laten op de gastcomputer. Handig voor mensen zonder vaste werkplek.

Veel opslagmedia zijn ooit als opvolger van de handzame floppy-disk genoemd, maar uiteindelijk is het de usb-stick geworden. Klein, snel, praktisch en met ruim voldoende opslagcapaciteit. Een cd branden kan daar toch niet tegenop, hoe snel de branders tegenwoordig ook zijn. Zo langzaamaan ligt er in elk huis wel ergens een usb-stick, vaak cadeau gekregen.

Smart drives
Maar inmiddels is de ene usb-stick de andere niet meer. Zogenaamde smart drives hebben meer in huis. Er zijn usb-sticks met een heel besturingssysteem aan boord (bijvoorbeeld de Computer-on-a-stick of de Damn Small Linux). Daar zijn nu de U3-sticks bijgekomen. Zonder volledig besturingssysteem, maar wel in staat om programma's direct vanaf de usb-stick op een Windows XP- of Windows 2000-computer te kunnen laten draaien.

Software
Net als een normale usb-stick zijn U3-sticks plug-and-play.

In de taakbalk verschijnt een icoontje, waarmee je het startscherm van de smart drive oproept [1].er zijn de genstalleerde programma's op te roepen en vind je wat beheermogelijkheden. Je kunt niet zomaar elk programma op een U3-stick installeren, dit moet wel voldoen aan de U3-standaard. Via de knop Download Programms kom je via een ingebouwde browser op de site van U3. Hier is een flinke lijst met software voor U3-sticks te vinden, deels betaald, deels freeware. Bij heel veel software (ondermeer Skype) staat 'coming soon' vermeld; het initiatief is nog vrij jong.