Computervirus viert twintigste verjaardag

Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat het eerste virus voor de pc verscheen. Het Brain-virus had dubieuze eer om als eerste pc-gebruikers lastig te vallen.

Dit zogeheten bootsector-virus infecteerde computers via floppy's. Brain was zelf niet erg schadelijk, maar stond wel aan de basis van de 'malware' waar we vandaag de dag mee te maken hebben.

Bootsector-virussen zijn nu, samen met de diskette, uitgestorven. Toch waren ze tussen 1986 en 1995 erg actief. Doordat virussen zich via diskettes verspreidde konden ze zelfs maanden en jaren later nog machines infecteren. Dit veranderde in 1995 met de ontwikkeling van macrovirussen, die lekken in Windows misbruikten. Deze konden zich binnen een maand wereldwijd manifesteren.

Dankzij (internet) e-mail raakte de ontwikkeling van wormen en virussen in een stroomversnelling en was er sprake van globale uitbraken waarbij miljoenen pc's genfecteerd raakten. Het I LoveYou-virus was een van de kostbaarste, gezien de bijkomende herstelwerkzaamheden.

Anno 2006 bestaan er meer dan 150.000 verschillende virussen. Volgens het Finse F-Secure is de grootste verandering niet de hoeveelheid of het soort virussen, maar het motief van de virusschrijvers. Vroeger waren het vooral hobbyisten, tegenwoordig zijn het criminele bendes.