Copernic vernieuwt zoekmotor voor desktop

Tot twee jaar terug was Copernic Desktop Search onze favoriete zoektool voor de eigen harde schijf. De software legt een index van je disk aan zodat je razendsnel kunt zoeken. Inmiddels gebruiken wij Google Desktop Search, maar de 2.0-editie van Copernic is weer een duidelijke belofte.

Met Copernic Desktop Search kun je supersnel bestanden en e-mailtjes terugvinden op je eigen systeem, dankzij indexering van je eigen schijven, vergelijkbaar met de indexering van Google voor het world wide web.

Copernic Desktop Search maakt een index van Microsoft Office-, PDF- en RTF-bestanden op je harde schijf, maar ook alle e-mailtjes (inclusief bijlagen) van Outlook en Outlook Expres en Thunderbird. Ook allerhande multimediabestanden doorvlooit de software. De aanvankelijke indexering kan wel een uur duren, in die tijd is je systeem dus wel een stuk trager. Daarna valt de vertraging alleszins mee. Na de indexering krijg je in CDS binnen een seconde na het ingeven van een of meerdere trefwoorden al een zoekresultaat voor je neus.

Google Destop Search
Tegenhanger Google Desktop Search (GDS) kan dit allemaal ook. Het voordeel van deze Google-zoekmotor is dat deze zich integreert in je webbrowser - en dus altijd binnen handbereik is. Maar dat is tevens een nadeel. De gevonden items op je eigen harde schijf (mailtjes, bestanden) staan namelijk dwars door resultaten die Google voor je op het web heeft gevonden.
Een gewone webbrowser is daarbij niet zo geschikt voor uitgebreide zoektochten, waarbij je via bijvoorbeeld tabbladen goed wilt kunnen definiren welk type document je zoekt, van welke datum, bij berichten wie de verzender is, et cetera.

Interface verbeterd
De Copernic-zoeksoftware kent wl een dergelijke tabbladenstructuur, voor gestructureerde zoektochten. In de 20 september gelanceerde 2.0-versie is deze interface verder verbeterd. Zo krijg je nu al tijdens het ingeven van een zoekopdracht de eerste zoekresultaten voor je neus. Je kunt ook beter zoeken in multimediabestanden en kunt deze zelfs afspelen met de gentegreerde speler.

Als je wilt, installeert de Copernic Desktop Search 2.0 ook de Copernic Deskbar: een zoekschermpje dat zich in je Windows-taakbalk nestelt. Tik hierin je zoekopdracht en meteen verschijnen de zoekresultaten in een previewvenstertje (zie afb. 2).

Systeembronnen
Je kunt gerust twee of meer zoekprogramma's tegelijk installeren op je pc om te kijken welke jou het beste bevalt (ze worden gratis aangeboden), maar houd er wel rekening mee dat de indexering het nodige vergt van je systeembronnen, zeker als dat 'on the fly' gebeurt (zie de opties van je zoeksoftware). Kies dus de voor jou beste en schakel daarna andere zoekmotor uit, of denstalleer hem.

Freeware downloads:
Copernic Desktop Search
Google Desktop Search