Cortana nu ook op Android en iOS

Microsoft's digitale spraakassistent Cortana is nu ook verkrijgbaar op iOS- en Android-apparaten. In mei werd al aangekondigd dat Cortana naar devices met andere besturingssystemen dan Microsoft's eigen Windows zou komen.

Cortana

Na maanden b├Ęta-testen komt Cortana eindelijk naar alle devices, ongeacht je besturingssysteem. Microsoft maakt dit via haar blog bekend. Volgens de ontwikkelaar zorgt Cortana voor meer manieren om tijd en moeite te besparen.

Functionaliteiten Cortana

Cortana laat je bijvoorbeeld herinneringen invoeren op basis van je locatie. Deze herinneringen kun je op een apparaat instellen en vervolgens op je smartphone ontvangen wanneer je de locatie bereikt. Daarnaast heeft de applicatie de mogelijkheid om je een melding op je Windows 10-pc te geven als je een telefoontje mist, en vervolgens een sms te versturen dat je later terugbelt.

Ideaal voor als je veel reist of online aankopen doet is de tracking-optie. Hiermee kun je vluchten, pakketjes en vele andere producten volgen vanaf zowel je telefoon als je pc. Bovendien krijg je updates op je device, zodat je altijd op de hoogte bent.

Verder komt de applicatie met dezelfde intelligentie als Cortana op je pc heeft, met mogelijkheden als het opzoeken van informatie en behulpzame suggesties geven. Alle informatie die op je computer wordt opgeslagen door Cortana, is ook vanaf je andere devices te benaderen.

Maar niet helemaal hetzelfde

Toch heeft de nieuwe applicatie voor Android en iOS niet de volledige functionaliteiten als op Windows Phone. Zo kun je geen gebruikmaken van toggling-instellingen en kun je geen applicaties openen. Ook de mogelijkheid om Cortana hands-free op te starten door 'Hey Cortana' te zeggen is niet mogelijk.

Installatie

Het installeren van Cortana op je smartphone doe je met behulp van de 'Phone Companion'-applicatie op je computer die Windows 10 draait. Hiermee kun je de Cortana-app installeren vanuit de Google Play Store of de Apple App Store.

Beschikbaarheid

De Cortana-applicatie is nu beschikbaar voor Android, iOS en Cyanogen OS, maar alleen in de Verenigde Staten en China. Om de applicatie te kunnen draaien heb je minimaal Android 4.1.2, iOS8 of Cyanogen OS 12.11. Wanneer de applicatie naar Europa komt, is nog niet bekend.