CoSign Cloud: je handtekening zetten vanuit de cloud

Eigenlijk is het van de zotte dat we anno 2012 nog steeds met de hand een krabbel op papier zetten. Bijvoorbeeld om een contract te tekenen of een ander papier van enige wettelijke importantie te voorzien. Dat kan beter, moderner en een heel stuk goedkoper dachten ze bij Arx. Met als resultaat CoSign Cloud.

CoSign Cloud draait zoals de naam wellicht al doet vermoeden geheel online en het idee is even simpel als geniaal. Scan en upload eenmalig je handtekening, deze wordt vervolgens van een verifieerbaar digitaal certificaat voorzien en je kunt voortaan vrijwel elk digitaal document in een handomrdaai ondertekenen. Gewoon in digitale vorm. Je hoeft dus een contract in Word niet eerst te printen, per post te versturen, enzovoorts.

Digitaal ondertekenen scheelt dus niet alleen behoorlijk in de kosten, maar ook in de tijd. Je bent immers het hele traject van afdrukken tot versturen tot ondertekenen en weer terugsturen kwijt. Ideaal ook als je met buitenlandse klanten werkt, een contractje of andersoortige overeenkomst teken je bijna in real-time.

Betaalbaar en besparend

Volgens ceo en oprichter Gadi Aharoni van het in San Francisco gevestigde bedrijf is CoSign Cloud geschikt voor kleine en grote bedrijven. Juist omdat alles in de cloud draait is er geen investering in de vorm van servers en dergelijke nodig. Daarom betaal je als bedrijf –hoe klein ook - altijd 15 dollar per gebruiker per maand.

Die gebruiker krijgt beschikking over een digitale handtekening waar hij of zij eenvoudig bij kan middels een wachtwoord, token, vingerafdruklezer of zelfs een combinatie van deze veiligheidsmaatregelen.

Digitale handtekeningen worden door vrijwel alle bekende softwarepakketten zoals Microsoft Office, Acrobat en meer ondersteund. Zelfs van oorsprong niet ondersteunde bestandsformaten als .tif kunnen middels speciale viewersoftware toch van een later detecteerbare handtekening worden voorzien. Handig als je eens een fax wilt ondertekenen.

Veilig

Aharoni benadrukt dat CoSign Cloud veilig is: ‘Documenten worden nooit naar onze server geüpload en de communicatie verloopt via een ssl-versleutelde verbinding.’ Je hoeft het oorspronkelijke document niet eerst te uploaden, want alleen de verifieerbare handtekening wordt naar de aanvrager verzonden. Ofwel: wil jij een handtekening in je Worddocument invoegen ten teken dat het geschrevene door jou is goedgekeurd, dan klik je in Word op een ondertekenknop, waarna via CoSign Cloud een digitale handtekening wordt teruggestuurd en ingevoegd. Zichtbaar voor de menselijke lezer in de vorm van een herkenbare krabbel, maar eveneens door software te begrijpen en te controleren.

Simpel

Hele grote multinationals kunnen overigens ook eigen verificatieservers laten installeren, handig voor grootverbruikers. Handig om te weten als je bedrijf grote groeistuipen door maakt. Maar de clouddienst is eigenlijk met name voor het mkb zeer interessant omdat eigenlijk iedereen zonder ingewikkeld gedoe handtekeningen kan invoegen. In de meeste geciviliseerde landen waaronder de hele EU en VS wordt een CoSign ondertekening als rechtsgeldig beschouwd en heeft deze dezelfde waarde als een handtekening gezet met een pen. En ach, als zelfs het Europese en Amerikaanse hof van justitie gebruik maken van de dienst zit het met de veiligheid echt wel goed.

Nog meer namen gewenst? Nog een kleine greep dan: Pfizer, Novartis, Merck, US National Nuclear Security Admin, Friesland Campina, het Nederlandse ministerie van justitie, de gemeente Amsterdam.