Crashproof opslag: spiegel je NAS

NAS-apparatuur is heel betaalbaar geworden en prijzen van harde schijven zijn al helemaal een lachertje. Dus waarom niet twee NAS-apparaten kopen, die continu een kopie van elkaar bijhouden? Lees het stappenplan van WINMAG Pro.

Hoe professioneel je network attached storage-hardware ook is, het apparaat kan een keer crashen. Wat veel ict-beheerders niet beseffen: een back-up terugzetten vanaf een bandje of extern schijfje kost gemakkelijk een halve dag. Verloren uren voor de meeste collega's. Met een simpele truc voorkom je dit scenario: spiegel je NAS!

Het 'spiegelen' van opslagsystemen doen grote bedrijven al jaren. Voor hen is continuteit van de onderneming een halszaak. Of dacht je dat die multinationals echt alleen op bandjes en losse schijfjes voor hun back-ups vertrouwen? Door twee NAS-drives te spiegelen haalt het kleinbedrijf net zo'n goede uptime als het grootbedrijf.

Bij het schrijven deze workshop koppelde auteur Ronald Smitzijn witte Synology DS 207 aan een (nieuwe) Synology DS 209+ NAS ( 335,30 exclusief btw bij Mobile-Harddisk.nl).

Misverstand
Even een klein misverstand uit de weg ruimen: het spiegelen van een NAS is iets anders dan het spiegelen van harde schijven (via 'RAID1' of 'RAID5'). Steeds meer NAS-apparaten beschikken over twee of meer harde schijven die een kopie van elkaar bijhouden. Deze schijfspiegeling is zeker aan te bevelen, want als een schijf crasht neemt de ander het gewoon over. Geen seconde hapert de NAS.

Kast kan crashen
Maar de NAS-hardware, zeg maar de kast om je schijven heen, kan ook crashen! Dat heeft de redactie van dit blad - tot haar spijt - zelf ervaren. In december liep de belangrijkste NAS bij de uitgever helemaal vast. Een professioneel opslagsysteem met twee harde schijven in RAID1-opstelling, dus met disk mirroring ingeschakeld. Geen van beide schijven wilde nog iets doen. Alleen de draagbare harde schijf met de dagelijkse back-up bevatte nog een kopie van alle werkdocumenten (circa 100 GB in totaal). Het terugzetten van de gegevens via een USB-kabeltje naar een nieuwe NAS vergde een volle dag. Dat viel even tegen! De uitgever, met twaalf mensen in dienst, kon een volle werkdag als verloren tijd in de boeken schrijven.