Creatief met Skype: videoconferencing

Met Skype-software kun je gratis bellen over internet. Minder bekend is dat je met Skype ook een live beeldverbinding kunt opbouwen via de webcam. Een Nederlands bedrijf gebruikt Skype volop om met zakenpartners in het buitenland te conferencen.

In een vraaggesprek met Hilco de Roo van Backup Connect, een online back-updienst, kwam het toevallig ter sprake: Het bedrijf richtte onlangs een speciale videoconferencingkamer in. Daar kunnen de medewerkers via internet overleggen met zakenpartners in het buitenland, via een volwaardige tweeweg-AV-verbinding.

"Gewoon Skype"
Zeker wel duur: zon speciale conferencingkamer? De Roo: Nee, hoor. Wij gebruiken gewoon Skype. Dat draait op een gewone pc in de vergaderruimte, die overigens tevens presentatieruimte is. De grote platte monitor aan de muur (zie onderstaande foto) gebruiken wij voor zowel presentaties als de weergave van het videovenster van Skype.

Bovenop de grote monitor is de webcam gemonteerd. Belangrijk is de kwaliteit van de webcam. Wij gebruiken een wat luxer model van Logitech, dat je zal volgen als je voor de camera gaat ijsberen. Hij bevat tevens een microfoon met echo cancelling. Daardoor klinkt het geluid dat uit de monitor en de verschillende speakers komt perfect.

Backup Connect gebruikt de spraak-videoverbinding via Skype voor overleg met partners in Hong Kong en Costa Rica.