Cyberaanvallen op Nederlandse overheid in twee jaar verdubbeld

Het aantal cyberincidenten blijft toenemen. Dat niet alleen de zakelijke markt maar ook de overheid hier in toenemende mate last van ondervindt, blijkt uit cijfers van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

De Volkskrant beroept zich op de Wet openbaarheid van bestuur en vroeg een overzicht op van alle geregistreerde incidenten tussen mei 2013 en mei 2015 bij het NCSC op. Uit deze cijfers blijkt dat het NCSC bijna dagelijks een melding over een cyberincident binnen krijgt, 293 keer in het afgelopen jaar. Ook het bedrijfsleven, met name de financiƫle sector, krijgt in toenemende mate te maken met cyberaanvallen.

Meldingen

De stijging heeft deels te maken met het feit dat bedrijven minder moeite hebben om een incident te melden, waarbij vooral de financiƫle sector incidenten meldt. 'Ze schromen niet er open over te zijn. Ze zijn de schaamte voorbij', aldus Pim Takkenberg, directeur van het cybersecuritybedrijf Northwave tegenover de Volkskrant. Toch neemt het aantal cyberaanvallen ook toe. Takkenberg: 'Generiek geldt, dat steeds meer organisaties worden aangevallen.'

Cryptoware

Naast aanvallen stijgt ook het gebruik van cryptoware of ransomware, digitale afpersing waarbij systemen of data versleuteld worden door criminelen. Vervolgens moet er een geldbedrag betaald worden om deze versleuteling ongedaan te maken. 'De toename van gebruik van deze malware is toe te schrijven aan de makkelijke verkrijgbaarheid voor het grote publiek van de malware, de relatief simpele manier om de malware te gebruiken en de kleine pakkans bij gebruik van de malware', aldus Takkenberg.