Cybersecurity-maand: Meer cyberspionage door buitenlandse overheden

De grootste dreigingen op digitaal gebied binnen Nederland komen van beroepscriminelen en statelijke actoren, blijkt uit het cybersecuritybeeld 2015 van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Steeds meer landen voeren digitale aanvallen uit op of via de infrastructuur van Nederlandse organisaties. Bovendien komt cyberspionage ook steeds meer voor, de grootste dreiging hierbinnen komt van buitenlandse inlichtingendiensten, maar het is niet bekend om welke landen het gaat. Volgens het rapport hebben deze naties een 'niet-democratische of autoritaire achtergrond in het digitale domein.' Daarnaast vormt economische spionage van staten een grote dreiging.

Beroepscriminelen richten zich meer op diefstal en publicatie of verkoop van informatie van zowel private organisaties als burgers, en op de verstoring van ict bij overheden, organisaties en burgers. Ook manipulatie van informatie en de overname van ict komt veel voor.

Terrorisme

De potentie van terroristen groeit op digitaal gebied wel, maar is nu nog geen grote dreiging vanwege hun beperkte technische capaciteiten. Bovendien zijn er geen aanwijzingen voor een concrete dreiging richting Nederland, zo meldt het NCSC in haar rapport.

Cryptoware, phishing en malafide advertenties

Cryptoware wordt steeds meer gebruikt door cybercriminelen, vanwege de hoge opbrengsten die het ze levert. Met cryptoware wordt je toegang tot informatie of je gehele computer versleuteld. Door een bepaald bedrag over te maken naar de crimineel kun je deze toegang weer terug krijgen. Volgens het rapport geeft ongeveer tien procent van de Nederlandse aangevers aan dat ze betaald hebben om de toegang tot bestanden terug te krijgen.

Maar ook phishing komt nog veel voor. Vooral 'spearphishing', waarbij één persoon of een beperkte groep een phishing-mail ontvangt, is volgens het NCSC hét middel voor gerichte aanvallen. Daarnaast blijven malafide advertenties een geliefd middel van cybercriminelen om grote groepen mensen aan te vallen.

Het volledige rapport is hier te downloaden.