Cyso: internet-back-up op hoog niveau

Talloze zakelijke internetproviders begonnen in 2006 met een online back-up-dienst. Als de breedbandverbinding vlot genoeg is, is het een prima alternatief voor back-up-bandjes. In WM 5/2006 vergeleken we vijf aanbieders. Cyso is de keuze van de redactie.

Internet Service Provider Cyso heeft het programma BackupAgent 2006 gekozen als basis voor hun online back-updienst. Een goede keuze, want het programma is helder en kent een hoop mogelijkheden, waaronder het back-upen van Exchange en SQL Server databases. Voordeel n is dat je verschillende taken kunt aanmaken met elk hun eigen tijdschema, filters en dataselecties. Dat maakt het beheer makkelijker en flexibeler.

Geen tijdschema
Een tijdschema waarin bijvoorbeeld in het weekeinde de back-ups worden overgeslagen, zit er niet in. Het is maandelijks, wekelijks, dagelijks of handmatig. In het bestandsoverzicht van de lokale pc zijn ook hotfolders als Mijn Documenten, het bureaublad, favorieten en Outlook (de standaardlocatie) te zien.
Zoals min of meer gebruikelijk is, maakt BackupAgents incrementele back-ups. Om het back-upproces te versnellen, worden ze ook incrementeel opgeslagen. Als in een Word-document maar n zin is toegevoegd, dan wordt dus ook alleen maar die ene extra zin over internet verstuurd. Om dezelfde reden staat het encryptieniveau standaard op 128 bits, maar 256 bits kan ook. De encryptiesleutel wordt trouwens door een digitale notaris bewaard, zodat zelfs medewerkers van Cyso de data niet kunnen inzien.

Versiebeheer
Versiebeheer verloopt bij BackupAgent automatisch. Het enige wat de gebruiker ervan merkt is dat deze bij het terughalen van een bestand ook uit oudere

VOOR EN TEGEN
+ versiebeheer
+ back-up netwerkmappen
+ toegang via webbrowser
+ back-up Exchange en SQL Server
- geen tijdschema met selectie weekdagen
versies kan kiezen. Je kunt zelf instellen hoeveel versies BackupAgent dient te bewaren. Teruggehaalde bestanden worden in een map naar eigen keuze gezet. Zit je niet achter je eigen pc dan kun je, net als bij KPN, bestanden ook ophalen via een webbrowser.

Met BackupAgent is het geen enkele moeite om ook bestanden die ergens op het netwerk staan mee te nemen in een back-up. Bij Cyso hoef je niet voor elke pc een licentie te nemen, maar huur je gewoon een bepaalde opslagcapaciteit; hoe je die
vult mag je zelf weten. Precies zoals systeembeheerders het graag zien.

Conclusie
Een bijzonder gebruiksvriendelijk pakket, dat alles kan wat je zou willen.

Prijs: 11,95 per maand (excl. btw) | Opslagruimte: | 1000 MB (uitbreiding mogelijk) | Systeemeisen: Windows NT/2000/XP/2003 | Info: www.cyso.nl