Dankzij 'Windows cleaner' kan oude pc nog jaren mee

Een pc van een paar jaar oud is veel trager dan een model 'fris uit de doos'. Vervangen door een nieuwe? Zonde. Met de gratis probeerversies van handige opruimhulpjes geef je jouw oude pc een flinke boost. Zoals met het nieuwe TuneUp Utilities.

Wie met een oude pc werkt, ergert zich meestal groen en geel aan de traagheid van het apparaat. Druk op de Startknop van Windows XP en het (volle) Startmenu vouwt tergend traag uit. Dubbelkikken op een document, levert weer een pauze op. Het word je rood voor ogen en je roept: "Ik wil een nieuwe pc!"

Maar wacht even: herinner jij je nog hoe snel diezelfde pc was toen hij hagelnieuw op je bureau stond? Die snelheid kun je terugkrijgen door je pc te optimaliseren. Denk aan het defragmenteren van je schijf, het verwijderen van onnodige bestanden en programma's en het weghalen van achtergebleven instellingen uit je Windows-register. Voor een deel kan dat met allerlei losse opruimhulpjes in Windows XP.

'Windows cleaner'
Maar de nieuwe gentegreerde 'Windows cleaner' die WINMAG Pro bekeek, gaat een stuk verder. TuneUp Utilities 2009 is geschikt voor pc's van maximaal zo'n zeven jaar oud, want Windows XP is minimaal vereist.

Wie googlet op 'trage pc', krijgt vast - net als wij - de advertentie in beeld van het Duitse TuneUp Utilities 2009. Een paar muisklikken verder en je hebt al een volledig werkende 30-dagen-probeerversie op je pc. Het compleet naar het


Geheugen brijprikken

Het meest vertragend voor Windows is een gebrek aan chipgeheugen, ook wel 'RAM' genoemd, computergeheugen of intern geheugen. Een redacteur heeft thuis nog een oude pc met een halve 'gieg' staan. Het wisselgeheugen op de harde schijf wordt continu wordt aangesproken omdat 512 MB niet voldoet - en dat vertraagt enorm. Wie prettig wil werken met Windows XP heeft 1 GB intern geheugen nodig.

Geheugen uitbreiden is niet moeilijk. Heb je het nooit gedaan, neem dan je pc kast of notebook mee naar de winkel, dan zetten ze het er zo voor je in. Reken op een paar tientjes aan kosten.

Werk je met Vista dan is 1 GB een bare minimum. Twee GB werkt echter fijner.

Nederlands vertaalde programma ontpopt zich als een veelomvattende en tegelijk gebruiksvriendelijke opruimhulp. Ook niet-technische gebruikers kunnen er prima mee uit de voeten. Via wizards loodst het programma je langs de Optimizer, die de pc op jouw wensen afstemt (Windows snel of mooi). Daarna checkt TuneUp je schijf, het geheugen en het register op problemen.

Helderheid
Twee zaken bevallen ons bijzonder. In de eerste plaats de helderheid. TuneUp legt keurig uit wat de programma's en instellingen doen, vr je ze verwijdert of aanpast. Het tweede pluspunt is de diepgravende Register Cleaner die verkeerde instellingen weghaalt uit het Windows-register. De cleaner verwijderde bij ons maar liefst 1103 fouten. Belangrijk detail: opgeruimde bestanden kun je altijd weer terugzetten.

De functie 'Geheugenruimte winnen' slaat niet op het RAM maar op de harde schijf. Je kunt tijdelijke bestanden weggooien en met Disk Space Explorer grote bestanden vinden. Dit kan in een volgende editie nog net even beter, met ook een opsomming van meest ruimtevretende mappen.


EXTRA SPECS:
Prijs: 39,95 (voor 3 pc's) | Info en volledig werkende trialversie: www.tuneup-software.nl