De 10 belangrijkste 'gadgets' van Office 2007

Eerlijk gezegd hebben we niet echt iets gemist in Microsoft's kantoorbundel al die jaren. Met welke 'gadgets' gaat Microsoft ons toch verleiden tot een upgrade? WINMAG neemt je mee op een tocht langs de tien belangrijkste innovaties van Microsoft Office 2007.

Terwijl we dit schrijven, wordt Office 2007 juist aan grote zakelijke klanten uitgeleverd. Consumenten en kleine bedrijven die de 'doosversie' willen aanschaffen, zullen tot eind januari moeten wachten. Office 2007 zal tegelijk met Windows Vista in de winkel komen te liggen, als een 'tandem release'. En dat is niet alleen een marketingstunt; de nieuwe kantoorsoftware van Microsoft zal nauw aansluiten op de opvolger van Windows XP.
WINMAG neemt je mee op een tocht langs de tien belangrijkste onderdelen en opties van Microsoft Office 2007, zodat je weet wat je kunt verwachten. Volg je de rode paraplu?

1 - Werkbalk Snelle toegang
Direct naast Office-symbool, tref je de werkbalk Snelle toegang aan (zie openingsplaatje). Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de gebruiker via deze balk toegang tot opties die veel worden gebruikt, zonder dat hiervoor het hoofdmenu hoeft te worden geopend. Standaard beschikt de balk over pictogrammen waarmee je het document kunt opslaan en wijzigingen ongedaan kunt maken. Door op de vervolgpijltjes ernaast te klikken, verschijnt een lijst met aanvullende opties die aan de werkbalk kunnen worden toegevoegd.

2- Contextuele tabbladen
Het lint maakt gebruik van contextuele tabbladen. Afhankelijk van waarmee je bezig bent, wordt het passende tabblad geopend. Open je bijvoorbeeld in Excel een grafiek, dan verschijnt het tabblad met de belangrijkste opmaakinstellingen. De traditionele vensters met geavanceerde instellingen zijn echter niet verdwenen, maar via een minuscuul pictogram op het lint alsnog toegankelijk.

3 - Integratie met weblogs
De populariteit van weblogging is ook de makers van Office niet ontgaan. Word 2007-documenten kunnen direct worden gepubliceerd op een weblog, via het menu Publiceren. Word ondersteunt verschillende weblogdiensten. Zo kun je standaard direct publiceren op Windows Live Spaces, Blogger en SharePoint. Daarnaast kun je andere weblogdiensten instellen.

4 - Office-menu
Aan de linkerbovenzijde van de nieuwe Office-programmas vind je het hoofdmenu, dat toegankelijk is via de nieuwe Office-knop. Die prominente knop heeft veel weg van de nieuwe Start-knop uit Windows Vista. In het hoofdmenu zijn de belangrijkste documentopties ondergebracht, zoals het openen, opslaan en afdrukken van documenten.
Het menu fungeert als een tweetrapsraket: door op de optie te klikken, wordt deze direct uitgevoerd. Klik je echter op de pijl ernaast, dan opent een tweede menu met aanvullende opties.

Het valt op dat veel aandacht is besteed aan de beveiliging en compatibiliteit van documenten. Zo vinden we in het submenu Voorbereiden verschillende opties waarmee het document op verborgen persoonlijke gegevens kan worden gecontroleerd, machtigingen kunnen worden ingesteld, een digitale handtekening kan worden toegevoegd en kan worden gecontroleerd op functies die niet door vorige Office-versies worden ondersteund.