De Apple iPhone: wit, zwart of 'grijs'?

De iPhone van Apple is een van de meestbesproken telefoons van 2007. Hoe frusterend: in Nederland moeten wij het doen met de specificaties, want het toestel is in ons land nog niet te koop. Niet officieel althans. Heeft het zin een stiekem gemporteerde versie aan te schaffen?

De veel-gehypte en veelbesproken iPhone is op dit moment verkijgbaar in een select deel van de wereld: in Amerika, Duitsland, Engeland en Frankrijk. Het apparaat komt volgend jaar waarschijnlijk ook naar Nederland, maar onbekend is bij welke operator.

Is de iPhone het wachten waard? Misschien wel, al zijn er talloze alternatieve telefoons met vergelijkbare mogelijkheden. Als je n ding zou moeten noemen waar Apple echt goed in is, is dat ontwerpen. De iPhone heeft een prachtige vormgeving, uitstekend beeldscherm en bijzondere gebruikersinterface genaamd OS X. Wat gebruikersvriendelijkheid betreft laat het veel zoniet alle concurrenten in de kou staan. Groot nadeel is dat het voor wat mobiel internet betreft alleen gprs en Edge ondersteunt. We zien hier in Europa erg verwend met het veel snellere umts en hsdpa.

Grijze import
Enkele Nederlandse webshops hebben de iPhone (soms) in hun assortiment, vrij van simlock. Dat gaat om grijze import, veelal uit de Verenigde Staten, waarbij de simlock is gekraakt. Het kraken van de simlock wordt door Apple steeds moeilijker gemaakt in nieuwe firmware. Het is sowieso oppassen, want een upgrade van de firmware maakt de simlock weer actief. Om aan de eisen van de Duitse wet te voldoen, is de iPhone in Duitsland ook los leverbaar, zonder simlock n zonder abonnement. Je kunt hem ook als Nederlander in Duitsland halen, al is het stevig geprijsd: 999. in Amerika koop je hem voor veel minder, al moet je dan de risicos die het kraken van de simlock met zich meebrengen voor lief nemen.

iPod Touch
Wie een idee wil krijgen van de gebruikersinterface en schermbediening van de iPhone, kan natuurlijk de iPod Touch overwegen. Dat apparaat lijkt sprekend op de iPhone. Je kunt er weliswaar niet mee bellen, maar via WiFi geeft het wel toegang tot internet. Het bevat een browser en YouTube, maar geen e-mail. Het toestel kost vanaf 300 (8 GB).

Info: www.apple.com/iphone