De back-up als vriendendienst, een goed idee?

Al zo'n tien jaar gebruiken mensen peer-to-peer-netwerken om muziek en video's uit te wisselen. De entertainmentindustrie loopt miljarden mis, maar p2p-gebruikers zijn er blij mee. Nu is er een nieuwe p2p-toepassing: online back-up. WINMAG Pro ziet wel haken en ogen.

Een opvallend initiatief is de Atlantische Oceaan overgestoken: CrashPlan: een back-upprogramma voor je computer (Windows, Mac OS X, Linux en Solaris) dat back-ups online parkeert, bij andere CrashPlan-gebruikers. De software gebruikt p2p-technologie.

Gratis
De gratis consumentenversie parkeert de back-ups alleen bij vrienden. Die moet je dus voor deelname in het systeem zien te porren. Het is bedoeling dat je zelf ook schijfruimte ter beschikking stelt; voor de back-ups van je maatjes. Een groen of grijs icoontje in je buddy list meldt wie er beschikbaar is voor het maken van een back-up of het terugzetten van bestanden (een 'restore').

Uiteraard schrijft CrashPlan de back-ups versleuteld weg, zodat niemand in je boekhoudgegevens of fotocollectie kan gaan zitten snuffelen.

Kritische vragen
Toen we vandaag het persbericht van de Nederlandse vertegenwoordiger van CrashPlan ontvingen met bovenstaande toelichting, hadden we direct enkele kritische vragen:
- Kun je altijd bij je back-up?
- Wie garandeert de integriteit van de data? Stel dat een harde schijf crasht.
- Wat nu als een groot deel van je back-up-vrienden zich van 'het netwerk' loskoppelen. Hoe kom je dan bij je back-up?
- Het ruimtebeslag op de harde schijf is gigantisch. Als zes vrienden ieder 50 GB willen back-upen en dat bij bijvoorbeeld minstens drie andere gebruikers, moet iedere gebruiker 150 GB vrijhouden voor de back-ups van anderen.

Tip

Zowel de consumentenversie als de zakelijke versie van CrashPlan kunnen de back-up op meerdere computers tegelijk parkeren. Jacobs van CrashPlan had nog een interssante tip: schijf met CrashPlan een back-up weg naar een tweede computer in je lokale netwerk. Dan kun je in geval van een crash sneller bij je gegevens dan als je de gegevens moet downloaden van een online-back-upprovider. Deze provider heeft vaak wel de service per koerier een harde schijf naar je toe te brengen maar dat kost makkelijk een halve dag en een paar honderd euro.

Ceriel Jacobs van CrashPlan.nl bevestigt dat je geen zekerheid hebt als je je back-up parkeert bij vrienden en kan de andere haken en ogen niet echt ontkrachten. Ja, je wordt gewaarschuwd als je vriendennetwerk onder een kritisch aantal deelnemers dreigt te zakken en de back-up wordt regelmatig gecheckt op integriteit. Maar dat lijkt ons niet meer dan een pleister op de wonde. Je krijgt geen enkele garantie dat je gegevens reproduceerbaar zijn.

Betaalde versie
Jacobs benadrukt dat er ook een betaalde versie is van CrashPlan die de haken en ogen niet kent. Vergelijkbaar met de consumentenversie kun je in de 'Pro'-versie een bestemming kiezen. Voor 89 eurocent per GB per jaar is dat bijvoorbeeld een bedrijfszekere server in Amsterdam - die altijd aanstaat. Er komen nog wel kosten bij: per computer eenmalig 44,63 en jaarlijks 12,01.


Downloadadressen
Zakelijke software en Nederlandse opslagdienst:
http://www.crashplan.nl/online-backup/gratis-testen-online-backup.html

Consumentensoftware (en optioneel Amerikaanse opslagdienst):
http://www.crashplan.com/consumer/download.html