De beste freeware en open source tools

WINMAG Pro selecteert iedere twee maanden de beste open source en freeware software. Gratis tools van professionele ontwikkelaars die zichzelf, of een gratis versie van een 'Pro'-pakket, op de kaart willen zetten. Lees onze nieuwste selectie van handige software.

WM Pro 1/2009 - Maart 2009
In dit overzicht vind je een selectie van de beste gratis software op het internet. Alle software in dit overzicht is vrij van ad- en/of spyware. Ons overzicht is bijgewerkt met de selectie voor maart 2009.

TEKSTEN INVOEGEN
Flashpaste Lite
Freeware
http://www.download.com/Flashpaste-Lite/3000-2384_4-10537714.html
Flashpaste is een handige tool waarmee je vaak terugkerende teksten snel kunt plakken. Denk aan adressen, telefoonnummers of antwoorden op e-mails. Met een zelf in te stellen toetscombinatie kun je het programma oproepen. Het programma onthoudt tevens de geschiedenis van het klembord.


VPN-NETWERK
Gbridge
Freeware
http://www.gbridge.com/
Gbridge is een gratis programma waarmee je pc's met elkaar kunt verbinden via een Virtual Priva Network (VPN). Zo kun je een pc op afstand besturen, bestandsmappen synchroniseren en kopiren, media streamen, het scherm delen en chatten met een gebruiker op afstand. Gbridge kan eventueel via het Gtalk-netwerk een verbinding leggen (Gmail-account vereist).


NIEUWSBROWSER
NOS Mobiel
freeware
http://www.nos.nl/mobiel/
NOS Mobiel is een smartphone-applicatie van de NOS waarmee je het laatste journaal, sportnieuws, weersverwachtingen, buienradar, file-informatie en teletekst op je telefoon kunt bekijken, mits de verbinding toereikend is en de software je toestel ondersteunt. Zie de lijst van ondersteunde toestellen op www.nos.nl/mobiel.


SNELKOPPELINGEN
Direct Folders
freeware
http://codesector.com/directfolders.php
Direct Folders is een programma waarmee je snelkoppelingen naar je favoriete mappen kunt maken. Door te dubbelklikken op een lege plek op je bureaublad of in Verkenner open je een contextmenu met deze bookmarks. Zo kan je razendsnel naar je favoriete mappen gaan, ook als deze diep in een directorystructuur verstopt zitten.


SPIONNETJE
WebcamXP
freeware
http://www.webcamxp.com
Met een webcam aan de pc kun je een bepaalde plek in de gaten houden. De gratis versie van WebcamXP zet een continue stroom beelden - via FTP - op een webserver, en dat van maximaal n camera. De Pro-versie (60 dollar) kan meerdere camera's beheren en mailt zelfstandig de beelden bij geluid of een beweging voor de lens.


BESTANDSBEHEER
Q-Dir
freeware
http://www.softwareok.com/?seite=Software/Q-Dir&language=english
Q-Dir is een uitgebreide bestandsbeheerder. Je kunt tot vijf deelvensters instellen met ieder een eigen mappenstructuur. Je kunt de bestanden en mappen filteren op bepaalde eigenschappen en je kunt 'favoriete' mappen oormerken om snel te openen. Het programma 'loopt' vanaf een willekeurig pad, ook vanaf een usb-stick.


SNELKOPPELINGEN
FlashFolder
open source
http://www.zett42.de/flashfolder/
FlashFolder is een uitbreiding op het Opslaan- en Openen-dialoogvenster van de meeste Windowsprogramma's. Het voegt aan dit venster een kleine balk toe met onder meer een adresbalk en menu's voor snelle toegang tot recent gebruikte mappen en favorieten.


WINDOWS CLEANER
Tiny Watcher
freeware
http://www.donationcoders.com/kubicle/watcher/
Tiny Watcher is een programma dat in de gaten houdt wat er verandert in het register en de systeemfolders als je nieuwe software installeert. Het kan die installatie zonodig terug draaien. Handig als een vervelend programma lastig te verwijderen rotzooi op je computer zet.


TAAKBALKHULP
TrayIt!
freeware
http://www.trayit.com/
Als je veel programma's open hebt staan, wordt de Taakbalk van Windows al gauw een rommeltje. Met TrayIt kun je programma's selectief naar het systeemvak (rechtsonder) minimaliseren. Je kunt per programma instellen of je deze bij het minimaliseren standaard naar het systeemvak wilt sturen.