De beste keuze voor internetbellen

De ene na de andere internetprovider komt met een aanbod voor 'goedkoop' internetbellen. Maar is het daadwerkelijk een betaalbaar alternatief voor het gewone KPN-telefoonabonnement? WINMAG zet 16 aanbiedingen van 14 providers op een rij - en past een diepgravende kostenvergelijking toe.

Sinds vorig jaar is het aantal kabel- en adsl-providers dat het internetbellen als 'optie' aanbiedt drastisch uitgebreid. We kunnen eigenlijk van een 'explosie' spreken. Ons overzicht telt inmiddels veertien aanbieders. De meeste hameren in hun reclamecampagnes op de 'hoge' factuur die KPN aan zijn telefoonabonnees verstuurt. Daar zit wel wat in. Zeker als je ook nog een adsl-abonnement hebt (via een KPN-lijn), zijn de tweemaandelijkse facturen van KPN aanzienlijk. Afhankelijk van de snelheid van je adsl-abonnement en je 'belgedrag' ben je bij KPN in combinatie met een adsl-abonnement in totaal al snel zestig euro per maand kwijt.

Werkelijk besparen
Valt er met de combinatieaanbiedingen werkelijk wat te besparen op je totale communicatiekosten? En welke provider is cht goedkoop? WINMAG moet toegeven: het is niet eenvoudig je weg te vinden in het 'oerwoud' aan tarieven, voorwaarden en kleine lettertjes. De claim 'gratis bellen' bijvoorbeeld, geldt altijd alleen voor bellen naar vaste nummers, en dan vaak alleen 's avonds en in het weekend. Voor een werkelijk goede vergelijking moet je ook de tarieven voor het bellen naar mobiel in je overweging betrekken. Dat geldt evenzo voor de eenmalige installatie-/overstapkosten, die je bijvoorbeeld over drie jaar zult willen afschrijven.