De blinde vlekken van social media

Social media wordt steeds meer gebruikt, ook in de zakelijke wereld. Er zijn echter wat zwakke punten die veel ondernemingen niet altijd zien, zeker als het gaat om het maken van backups. Iron Mountain komt met vijf 'blind spots' binnen de social media, waar je zeker even aandacht aan wilt besteden.

Data opslaan van Facebook

Wist je dat je je data van Facebook kunt opslaan? De informatie van Facebook is vrij gemakkelijk te downloaden om vervolgens te archiveren op jouw manier. Het is dus vrij gemakkelijk om bij te houden hoe vaak er ergens op gereageerd wordt, welke berichten het goed doen en welke juist niet. Zorg dus dat je regelmatig, bijvoorbeeld eens per maand of per week, de data download en ergens opslaat.

Maak een back-up van je Tweets

Hoewel je slechts 140 karakters kwijt kan in elke tweet, kan het alsnog behoorlijk wat juridische problemen opleveren als je bijvoorbeeld een verkeerde opmerking maakt. Een archief van je tweets aanleggen, is dus geen onverstandig idee. Hoewel dit niet zo gemakkelijk gaat als bij Facebook, zijn er wel een aantal partijen die deze taak gemakkelijker maken.

Archiveer je blogs

Heeft jouw bedrijf één of meerdere blogs op een ander adres dan dat van je website? Is die zogenaamde amateur Wordpress-pagina voor je nieuwe jongerenmerk aan het wegkwijnen, terwijl deze wacht om in jouw netwerk gezet te worden? Je kunt deze gemakkelijk samenvoegen en archiveren. Gebruik de administrator controls om een lokale kopie op te slaan en te archiveren. Deze kopie geldt daarmee ook als backup als je de gehele blog overhevelt naar je voornaamste domeinnaam.

Archiveer de foto's van social media

Er zijn tegenwoordig tal van social media waar je foto's kunt delen, en ze zijn behoorlijk in trek. Zo heb je websites als Flickr, waar je videos en foto's kunt plaatsen, maar ook Tumblr voor microbloggen en Twitter. Als je werknemers één af al deze media gebruiken om foto's te delen, wil je deze misschien wel archiveren om bij te houden wat waar wordt geplaatst, zeker de foto's met betrekking tot jouw onderneming. Misschien wil je zelfs een systeem ontwikkelen om deze foto's automatisch te downloaden en te archiveren.

Video op YouTube

Heeft jouw onderneming een YouTube-kanaal? Zo ja, hoe sla je de video's gemaakt door jouw onderneming van YouTube op? Dat verschilt per video, en hangt met name af van hoe ze gemaakt zijn. Als je ze zelf hebt geëdit voor je ze op de website plaatste, dan kun je ze zo opslaan en backuppen. Maar als een ander ze plaatst, gebruik dan regelmatig een YouTube-download service om de video's alsnog te kunnen archiveren. Het is toch zonde als deze verloren raken.

Voor meer informatie over het maken van backups en tips voor social media ga je naar de website van Iron Mountain.