De laptop viert zijn dertigste verjaardag

Deze maand is het dertig jaar geleden dat de eerste commercieel succesvolle laptop aan de wereld werd getoond. Deze Osborne I van ontwikkelaar Adam Osborne werd op 3 april 1981 op een computerbeurs in San Francisco onthuld en was zeer gewild bij het grote publiek.

Gemeten naar hedendaagse standaarden is dit succes bijna niet meer voor te stellen; de Osborne I woog meer dan tien kilo en had geen interne batterij. De laptop had een Zilog Z80-processor van 4,0 MHz en een werkgeheugen van 64 KB. Verder had de Osborne I een scherm van 5-inch, waar 24 regels op pasten.

Voor het gevaarte moest bijna 1800 dollar (1265 euro) worden betaald, maar dit mocht de pret niet drukken: de Osborne I liet de wereld kennis maken met het idee van een draagbare computer. Sindsdien zijn laptops, notebooks, netbooks en tablets niet meer weg te denken en worden desktops steeds minder gebruikt.

Osborne-effect

Hoewel de Osborne I een succes werd, ging het daarna bergafwaarts met de Osborne Computer Corporation. Het bedrijf zou te snel nieuwe laptops hebben aangekondigd, waardoor consumenten de Osborne I links lieten liggen om te wachten op diens opvolgers. Niet lang daarna werd de Osborne Computer Corporation failliet verklaard.

Sindsdien wordt gesproken van het Osborne-effect wanneer fabrikanten te snel nieuwe producten aankondigen en consumenten hun aankopen van het huidige productaanbod uitstellen. De ontstaansmythe van het Osborne-effect is inmiddels echter ontkracht: concurrenten die betere en goedkopere laptops uitbrachten deden de Osborne Computer Corporation uiteindelijk de das om.