De Moverio BT-200: Epson's wearable biedt potentie

'Is het net zoiets als Google Glass?', vragen veel mensen zich af bij het zien van de Moverio BT-200 van Epson. Het antwoord is 'nee'. Waar Google Glass met name aan informatievoorziening doet, zoekt de Moverio BT-200 het in augmented reality, iets waar je uiteindelijk veel meer mee kunt doen.

De Moverio BT-200 projecteert het beeld recht voor je ogen, niet aan de zijkant zoals veel andere smartglasses doen. Bovendien wordt het beeld voor twee ogen weergegeven, niet voor slechts één. Groot voordeel hiervan is dat het kijken door de bril vrij natuurlijk aanvoelt, al moet je wel even wennen aan de icoontjes voor je ogen. Het apparaat is doorzichtig, wat betekent dat je digitale voorwerpen over de 'echte' wereld heen kunt projecteren, beter bekend als augmented reality. Zo zie je bijvoorbeeld een uitleg van de tandwielen op je fiets als je deze wil repareren. Wil je je even afsluiten van de omgeving, maar toch gebruik maken van de bril? De Moverio BT-200 komt met verduisterde glazen, zodat je je omgeving minder goed ziet.

Bediening

De bediening gaat in principe via een trackpad die bevestigd is op een klein kastje. Hier vind je ook de home-knop, een knop om terug te gaan en een knop voor een menu. Hoewel het kastje als een nadeel beschouwd kan worden, je hebt hem natuurlijk wel continu bij je, heeft deze ook grote voordelen. De besturing werkt gemakkelijk en gaat vrij instinctief als je al een smartphone gewend bent. Bovendien zit de accu ook in dit gedeelte, waardoor deze groter is dan bij de concurrentie. De accu gaat dan ook zes uur mee, genoeg voor heavy users dus. Maar de bediening hoeft niet per se met het kastje. Er zijn ook applicaties die besturing via hoofdbewegingen toelaten, wat misschien nog wel gemakkelijker is. Zelfs spraakbesturing is in theorie mogelijk, aangezien er een microfoon in zit. Logischerwijs bepaalt de applicatie uiteindelijk welke vorm van bediening mogelijk is.

Applicaties

De applicaties voor de Moverio BT-200 worden niet door Epson zelf gemaakt. Elke geïnteresseerde ontwikkelaar kan ermee aan de slag, dankzij de open source sdk. Verder heeft Epson een aantal partnerschappen met bedrijven die applicaties maken. De Moverio BT-200 heeft verschillende sensoren, een camera en microfoon aan boord. De mogelijkheden voor diverse applicaties zijn hierdoor legio. 'Stel je voor dat je bij de wegenwacht werkt en een auto langs de kant moet repareren. Je maakt verbinding via 4G en iemand op kantoor kan zien wat jij ziet. Hij kan je vervolgens aanwijzingen geven, waardoor jij in staat bent de auto te repareren', geeft Maarten Kuenen, Business Manager Benelux & Nordics bij Epson Europe, als voorbeeld. Dit is natuurlijk ook voor zakelijke toepassingen een mogelijkheid: het meekijken met een ander. Of in culturele instellingen. 'In musea kun je met de Moverio BT-200 de schilderijen tot leven brengen, uitleg geven in andere talen en bepaalde punten van het beeld uitlichten', aldus Kuenen. Voor zakelijk gebruik kan de bril ook praktisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan handsfree Skype-gesprekken, waar je ook bent. De Moverio BT-200 toont het gesprek en je gesprekspartner voor je ogen, je handen zijn vrij om bijvoorbeeld aantekeningen te maken. Nadeel is in dit geval wel dat de ander jou niet kan zien, aangezien de camera alleen vooruit wijst. Maar ook een lange tekst lezen terwijl je onderweg bent, bijvoorbeeld een rapport, wordt gemakkelijker. Een smartphone heeft geen groot scherm, waardoor het lezen van de tekst snel ergenissen kan opleveren door al het scrollen. De Moverio BT-200 geeft echter de mogelijkheid tot een erg groot scherm, door simpelweg het beeld van je smartphone uit te besteden aan de Moverio. Lange teksten lezen gaat dan eenvoudig en een stuk sneller.

Schermen delen

Het koppelen van smart devices aan de Moverio BT-200 biedt interessante opties voor screencasting. Zo kun je het beeld van je smartphone of tablet op het scherm van de bril projecteren, waardoor je gebruik kunt maken van je toestel zonder hem aan te raken. Het beeldscherm is dan ook een stuk groter dan die van elk ander smart device; de Moverio BT-200 gaat tot 300-inch. Kijk je naar beneden of doe je je hand voor de bril, dan is het scherm klein. Kijk je echter verder weg, dan wordt het scherm vanzelf een heel stuk groter. Maar de mogelijkheid om schermen te delen werkt ook de andere kant op. Anderen kunnen zo op bijvoorbeeld een tablet zien wat jij op de Moverio BT-200 ziet.

De Moverio BT-200 is de tweede smartglass in de Moverio-lijn. Ten opzichte van de eerste versie, de BT-100, is hij kleiner en lichter geworden. 'De BT-100 waren glasses, de BT-200 zijn smartglasses', legt Kuenen uit. Maar er zijn nog veel verbeteringen voor de volgende generatie van de Moverio. 'We willen de camera nog verbeteren', geeft Kuenen als voorbeeld. 'Deze is momenteel niet bedoeld om foto's mee te maken (maar puur om objecten te herkennen ten behoeve van augmented reality toepassingen), al doen mensen dat wel. We willen de camera een hogere resolutie meegeven, zodat er wel mooie foto's mee te maken zijn.'

Privacy
[block] [par]De Moverio BT-200 maakt gebruik van een camera, iets wat behoorlijk privacy-gevoelig kan zijn. Google kreeg hier eerder al problemen mee met haar Glass, want hoe weet je of iemand je aan het filmen is of niet? Epson heeft hier rekening mee gehouden door een led-lampje in te bouwen. Ben je aan het filmen? Dan gaat er een groen lichtje knipperen. Onopgemerkt iemand filmen, en daarmee inbreuk maken op iemands privacy, is dus niet meer mogelijk. [/par] [/block]
De Moverio BT-200
Epson's wearable biedt potentie