De opkomst van virtuele hosting

Hosting van servers is een noodzakelijk kwaad. Een bedrijf ontkomt er tegenwoordig niet aan om een website in de lucht te houden of eigen applicaties online te gebruiken. Toch wil geen mkb'er al teveel aandacht en geld besteden aan hosting. Wat kun je dan het beste kiezen?

Serverhosting kan tot behoorlijk wat hoofdbrekens leiden. Een eigen server vereist veel wat onderhoud. Denk alleen al aan updates, virusscans en het beveiligen tegen hackers. Daarom kiezen  bedrijven ervoor het beheer van een server uit te besteden.

Shared, virtual of dedicated server?

Er zijn verschillende opties. Een klein bedrijf met een eenvoudige website kiest vermoedelijk voor shared hosting. Bij deze vorm gebruiken meerdere klanten dezelfde server. Dat heeft gevolgen voor de prestaties. Die zijn voor kleine, statische sites voldoende. Zodra er sprake is van een dynamische site gaat het vlug mis.

Dedicated hosting

Een andere, bekende vorm is dedicated hosting. Hierbij gebruikt een bedrijf een volledige server. Op zich werkt dat prima, maar het is een relatief dure vorm. De vraag is of een bedrijf zo'n volledige server nodig heeft. En daarbij komt dat dedicated hosting kwetsbaar is. Als die ene server uitvalt, is de site of de applicatie meteen offline. 

Virtuele server

In opkomst is een vorm van hosting die het midden houdt tussen shared en dedicated. Dit is hosting op virtuele servers. Om het makkelijk te maken zijn er twee varianten. Allereerst is er de VPS, ofwel Virtual Private Server. En ten tweede de Virtual Dedicated Server. VPS is de eenvoudige vorm van een virtuele server. Hierbij wordt een server opgedeeld in partjes, net als bij shared hosting. Maar bij VPS lijken deze partjes voor de eindgebruiker volledig los van elkaar te staan. De instellingen (inclusief php.ini) zijn volledig naar wens te configureren.

Dan de meer ingewikkelde variant: Virtual Dedicated Server. Edwin Cornelissens van Denit Hosting Solutions, managed hostingprovider legt uit: “Een Virtual Dedicated Server wordt ondergebracht op een clusteromgeving. Door geavanceerde virtualisatiesoftware van VMware te gebruiken, mag een fysieke server in het cluster uitvallen, zonder dat dit invloed heeft op de beschikbaarheid van een Virtual Server. De Virtual Server wordt automatisch en zonder downtime verplaatst naar een andere fysieke server in het cluster. Hardwareproblemen behoren dus tot het verleden.” Uiteraard is VDS wel wat duurder dan VPS. Terzijde: een andere term die de laatste tijd regelmatig opduikt is high availablity hosting. Dat biedt nog meer zekerheid tegen uitval, want naast de server worden hierbij ook de applicaties in een soort backup gedraaid.

Kiezen

Er zijn dus veel voordelen aan virtuele servers. Wie kiest er dan nog voor dedicated servers? Dat gebeurt alleen in specifieke gevallen. Diederik Sarels van Rijn van IS Interned Services: "Het zijn vaak grotere instellingen. Met name financiële. Die willen een eigen platform omdat ze dusdanig veel resources nodig hebben dat het goedkoper is. Voor dit soort instellingen is de beveiliging ook van essentieel belang. Dat er ook een ander bedrijf op de server zit, is zeker voor financiele instellingen niet acceptabel."

WideXS

Provider WideXS introduceerde in 2009 een nieuw virtual-serverhostingplatform onder de naam CloudXS. WideXS biedt voor virtuele servers twee verschillende typen dienstverlening. Met 'Managed Virtual Dedicated Hosting' krijg je de beschikking over een volledig door WideXS beheerde en gemonitorde virtuele server. Kies je voor 'Colo 2.0', dan krijg je zelf de volledige controle over een virtuele server en beheer je die zelf. Op de virtuele servers worden SLA’s geleverd met een gegarandeerde beschikbaarheid, van 99 tot 99,99%.
Uiteraard kun je bij WideXS ook terecht voor een dedicated server. Dan krijg je je eigen, hardwarematige server, waarvan je het beheer en de monitoring uitbesteedt aan WideXS.

Kijk voor meer informatie op www.widexs.nl.