De smartphones van 2016

Een nieuw jaar, en dus ook veel nieuwe smartphones. Een deel van de fabrikanten heeft haar nieuwe paradepaardjes al aangekondigd, voor een deel zijn het slechts roddels. Maar één ding staat vast: de grote ontwikkelaars komen gegarandeerd met nieuwe modellen.

Deze smartphones zien we in 2016

iPhone 7 en 7 Plus

Apple komt in 2016 met de iPhone 7, waar al veel geruchten over rondgaan. Volgens de traditie wordt het nieuwe toestel aangekondigd in september, maar hier zijn nog geen uitspraken over gedaan door Apple zelf. De nieuwe iPhone krijgt volgens mogelijk een aantal grote veranderingen in haar design. Zo komt er een nieuwe D-jack headphone jack, wordt het toestel waterdicht en wordt het scherm misschien groter. Ook over de binnenkant van het toestel wordt al flink gespeculeerd: de smartphone krijgt een A10-processor en een M10 motion co-processor, samen met 2GB aan ram-geheugen. De kans dat Apple opnieuw een 'Plus'-model maakt is groot, aangezien het bedrijf dit ook deed met de 6 en 6s.

Nieuwsgierig naar alle geruchten over Apple's nieuwste smartphones? Die lees je hier.

HTC One M10

Het gaat al tijden niet goed met HTC, maar de fabrikant blijft met smartphones komen. In oktober zagen we de HTC One A9, en naar alle waarschijnlijkheid komt in de lente van 2016 de HTC One M10 op de markt. HTC lanceert haar smartphones meestal net voor MWC in maart. Volgens HTC-voorzitter Cher Wang komen er een aantal significante verbeteringen mee met het nieuwe toestel, samen met wat innovatieve features. Wat deze zijn, is echter nog niet bekend.

Microsoft Surface Phone

Onlangs werd door Wired onthuld dat de vicepresident van Microsoft Corporate, Panos Panay, aan een prototype van een nieuwe smartphone werkt. Of dit inderdaad de Surface Phone is, weten we niet. Maar mocht dit zo zijn, dan wordt het toestel in 2016 verwacht. Het apparaat zou dan een 5.5-inch Quad-hd amoled display krijgen, 4GB aan ram-geheugen en 64 of 128GB aan opslag. Ook komt er een 64-bit Intel-processor in de Surface Phone en mogelijk een Surface Pen en een usb-c-poort.

Samsung Galaxy S7 en S7 Edge

Samsung schoot met haar Galaxy S6 Edge vol in de roos, maar blijft niet lang op haar lauweren rusten. In maart zien we tijdens MWC de nieuwe Samsung Galaxy S7 en mogelijk ook de S7 Edge, de volgende vlaggenschepen van de fabrikant. Samsung is al aan het testen met de Snapdragon 820, wat mogelijk de processor wordt van het nieuwe toestel. Is dit het geval, dan krijgt het toestel Adreno 530 graphics en 4 of 6GB LP-DDR4 RAM. Het scherm zal echter weinig veranderen, want die van de S6 was al boven de verwachtingen van de meeste gebruikers.

LG G5

LG komt in het komende jaar met de volgende generatie van de G5-smartphone, en naar alle waarschijnlijkheid gaat deze al zijn concurrenten overtreffen. Zo krijgt het toestel een Qualcomm Snapdragon 820 hexa-core-processor met maar liefst 5GB aan ram-geheugen. Daarnaast krijgt het apparaat een 5.6-inch scherm en komen er allerlei mooie en innovatieve features bij.

Smartphones worden minder verkocht

Leuk, al die nieuwe toestellen, maar de vraag is hoeveel nut het heeft voor de fabrikanten. In oktober werd bekend dat er steeds minder smartphones verkocht worden. Niet vreemd, want de markt begint behoorlijk verzadigd te raken. Hoewel mensen op den duur toe zijn aan een nieuw toestel, worden er bij lange na niet zoveel toestellen verkocht als vorig jaar. Sterker nog: in het derde kwartaal van dit jaar had het verkoop-aantal de kleinste groei ten opzichte van een jaar eerder sinds de recessie in 2009 startte. Ontwikkelaars doen het tot nu toe goed, maar of dit zo blijft is de vraag.

De smartphones van 2016
Een nieuw jaar, en dus ook veel nieuwe smartphones.