De stap na VoIP: Unified Communications

Herken je dit: je belt iemand op zijn vaste nummer. Maar een bandje meldt dat hij alleen bereikbaar is op zijn mobiel, maar als je dat nummer belt staat die ook in voice-mail stand. Wanneer de beste man weer bereikbaar is, is jou een raadsel.

Gebruikers aan beide kanten van de 'lijn' hebben gebrekkige gereedschappen om hun bereikbaarheid optimaal te 'programmeren'. Steeds meer bedrijven stappen weliswaar over op VoIP, telefonie via internet, maar in veel gevallen werken de nieuwe telefoniesystemen net zo slecht als de oude.

Voor een belangrijk deel ligt dat aan de gebruikers zelf. Die moeten nog wennen aan de mogelijkheid om aangepaste welkomstteksten in te spreken ("ik ben vanmiddag te bellen tussen twee uur en vier uur") en braaf hun voice-mailtjes af te luisteren.

Nu is het hele 'management' van de berichtenstroom ook niet eenvoudig. Onderzoek leert dat een gemiddelde kantoorwerker 51 berichten per dag op zeven verschillende apparaten ontvangt. En het bellen van mensen gaat via nummers (die weer ergens moeten worden opgezocht), en niet via namen.

Unified Communications
Voor een optimale bereikbaarheid en efficinter communiceren via een heel scala aan diensten (telefoon, mobiel, fax, e-mail, instant messaging; een sjiek woord voor chatten) is een meer gentegreerde oplossing nodig: Unified Communications.
Stel je een 'dashboard' voor waarin je 'programmeert' waar je de dag bereikbaar bent en met welke communicatiemiddelen. Het achterliggende systeem vangt die dag alle berichten voor je af en sluist ze door naar het apparaat (bijvoorbeeld je mobiel), zodat je direct urgente boodschappen kunt beantwoorden en andere markeren voor behandeling later. In het dashboard zie je de geschiedenis van alle ontvangen en verstuurde boodschappen op een rij, zodat je overzicht behoudt en belangrijke berichten niet langer kwijtraakt.