De web-killswitch van Egypte. Kan dat hier ook?

In Egypte kon de overheid blijkbaar met n druk op de knop het complete internet uitschakelen. Zou zoiets ook in Nederland mogelijk zijn?

In de VS is de discussie weer opgelaaid rondom het omstreden wetsvoorstel van Obama dat de Amerikaanse overheid ook de mogelijkheid moet geven het internet met een 'red button' plat te leggen. Maar bestaat die mogelijkheid an sich niet allang?

Zeker als het burgers en kleinere bedrijven betreft maken deze veelal verbinding met het net via een provider. Al deze providers lijken zelfstandig, maar wie achter de schermen kijkt, ziet veel lijntjes samenkomen bij slechts een paar partijen. KPN is er daar overduidelijk één van en gezien het staatsverleden van dit bedrijf is het ook niet onlogisch dat zij een zeer belangrijk deel van de benodigde infrastructuur in handen hebben. 

Ook wat mobiel bellen, sms’en en wederom internet is KPN de grootste speler in het land en veel subproviders maken uiteindelijk ook weer gebruik van hun netwerk.

Het razendsnel aan banden leggen van alle mogelijke communicatiemiddelen voor Nederlandse burgers is dan ook niet zo vreselijk ingewikkeld. Kwestie van achter de al genoemde schermen wat dwingende bevelen van hogerhand opleggen en je legt al een groot deel plat.

Switch-off order

Áls een overheid echt wil, dan is het effectief grotendeels lamleggen van belangrijke communnicatiemiddelen vrij eenvoudig. Natuurlijk zijn er ook nog een aantal echt onafhankelijke partijen, maar zelfs als die helemaal geen gehoor zouden geven aan een ‘switch off’-order van hogerhand is er natuurlijk voor een groot deel van de Nederlandse burger en het mkb nog maar bar weinig te communiceren.

En áls er dan massaal van het handjevol alternatieven gebruik gemaakt gaat worden, raken die vanzelf overbelast.

Science fiction, doemdenken? Misschien vooralsnog wel, maar feitelijk heeft de overheid al een potentiële uit-schakelaar achter de hand. We hebben het dan over de filters die zaken als kinderporno en dergelijke moeten tegenhouden.

Op zich natuurlijk een nobel streven, maar los van het feit dat een overheid of welwillende provider nu in principe allerlei ‘niet gewenste’ sites kan gaan blokkeren, kun je natuurlijk ook simpelweg álles in een klap blokkeren. En dat is  best een enge gedachte.