De wereld volgens 'The Woz'

Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, was te gast in Nederland om te spreken op de 'Meet the future, Science & Technology Summit 2010' in het World Forum in Den Haag. Met zijn welbekende enthousiasme maakte hij zijn visie kenbaar.

Er waren zoveel Apple-fans met meegebrachte iPhones en iPads in de zaal aanwezig, dat het draadloze netwerk van het World Forum de last bijna niet kon dragen. Niet dat 'The Woz' internet nodig had om zijn mening kenbaar te maken.

Zo ging hij onder meer in op het onderwijssysteem, dat er volgens Wozniak op gericht is om je volgens een vast stramien iets aan te leren. Creativiteit is hierbij ver te zoeken. Maar je kan altijd jezelf dingen aanleren, zoals Wozniak zichzelf geleerd heeft om computers te bouwen.

Zelfstudie

“Er waren geen boeken of leraren die me dat konden leren. Ik keek gewoon naar onderdelen in overzichten en omschrijvingen van computers. Vervolgens maakte ik deze na.” Hierbij zijn plezier, geluk en een 'inner drive' heel belangrijk, aldus Wozniak. Steve Jobs vond vervolgens altijd wel een manier om het te verkopen.

Gebruiksvriendelijkheid moet volgens Wozniak bij het maken en ontwerpen van computers voorop staan. Een computer moet denken zoals een mens en het leven gemakkelijker maken, niet ingewikkelder. Plaatjes (in plaats van tekst) en een touchscreen kunnen daarbij helpen.

In de toekomst zal volgens 'The Other Steve' het spraakgestuurd besturen zich daar aan toevoegen, nog meer dan nu al het geval is. Computers zullen ook steeds meer onderdeel worden van het lichaam, “zoals de iPod die ik nu als horloge draag.”

Wozzie Award

Wozniak was ook op het podium geklommen om de eerste Nederlandse Wozzie Award uit te reiken. De winnaar is Rick Schuurman van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen met zijn EcoTuk. Het apparaat vermindert de uitstoot van fijnstof uit TukTuk scooter-riksja's met 99 procent.