De Xoom is verkrijgbaar, de tabletoorlog begint

De Xoom-tablet van Motorola is vanaf vandaag te koop in de Verenigde Staten. Deze eerste Android-tablet met Honeycomb moet het opnemen tegen de iPad 2. Apple kondigde, niet geheel toevallig, gisteren aan dat deze 2 maart wordt onthuld.

Honeycomb (Android 3.0) moet gebruikers de ultieme Android-tabletervaring bieden. Aan de specificaties van de Xoom zal het in elk geval niet liggen. De tablet heeft namelijk onder meer een Nvidia Tegra 2 dualcore-processor, twee camera's (5- en 2-megapixel) en een ssd van 32 GB aan boord.

Met zijn 10.1 inch touchscreen is de Xoom net wat groter dan de iPad en de relatief hoge resolutie van 1280x800 pixels moet garant staan voor een optimale kijkervaring. Wel moet de tablet het nog even doen zonder Flash-ondersteuning. Ook ligt de prijs (minimaal 800 dollar voor een los toestel) hoger dan die van de huidige iPad.

Android-tablets

De Xoom is de eerste in een rij van Android-tablets die voornamelijk draaien op Android 3.0. Zo komen onder meer Samsung, HTC en LG allemaal met een eigen tablet op de markt. Samsung probeerde het eerder met de Galaxy Tab, maar deze werd niet overal positief ontvangen en bleek geen concurrentie voor de iPad te zijn.

Er wordt nu dan ook reikhalzend uitgekeken naar hoe het de Xoom zal vergaan. Wordt het toestel een succes en is het de voorbode van de opkomst van Android op de tabletmarkt? Of laten consumenten de tablet links liggen om te wachten op de iPad 2 en blijft Apple dominant?