'Deal Nokia en Microsoft geboren uit angst'

Nokia en Microsoft kondigden vanochtend hun strategische partnerschap aan, waarbij Nokia aan de slag gaat met Windows Phone 7. Analisten wereldwijd reageren op het nieuws. 'Deze deal is geboren uit angst voor Apple en Google.'

De woorden van Geoff Blaber van CCS Insight tegen persbureau Reuters. 'Dit is een bijzonder eerlijke bekentenis dat de strategie van Nokia heeft gefaald en het onderstreept de ernstige situatie waarin het bedrijf verkeert. Deze samenwerking zou twaalf maanden geleden nog ondenkbaar zijn geweest.'

Veel analisten zien de deal tussen Nokia en Microsoft dan ook als een noodgreep van twee bedrijven die het moeilijk hebben op de smartphonemarkt. Nokia was tot voor kort een reus op het gebied van mobiele telefonie, maar kan de innovaties van onder meer Apple en Google niet bijbenen.

Microsoft

Microsoft heeft op het gebied van smartphones ook de boot gemist; de softwaregigant probeert een plek op de markt te veroveren met Windows Phone 7, maar dit platform komt moeilijk van de grond.

Momenteel maken fabrikanten als LG, Samsung en HTC wel toestellen voor Windows Phone 7, 'maar ze zetten ondertussen al hun kaarten op Android', aldus Carolina Milanesi van onderzoeksbureau Gartner.

Volgens haar heeft Microsoft dan ook het meeste te winnen van de samenwerking met de Finse telefoonfabrkant: 'Nokia zal overduidelijk veel meer geïntegreerd raken met het platform van Microsoft dan andere fabrikanten.'

Beurzen

Ook de beurzen hebben hun zegje al gedaan over de deal tussen de twee bedrijfen. De aandelen van Nokia kelderden met 10 procent, nadat topman Stephen Elop aankondigde dat 2011 en 2012 overgangsjaren zullen zijn voor het bedrijf.

Google heeft in elk geval al besloten dat de Nokia/Microsoft-machine geen bedreiging zal vormen: 'Twee kalkoenen maken nog geen arend', zo twitterde Vic Gundotra, een van de topmannen van de zoekgigant.