Dell introduceert nieuwe XPS-laptops, gebruikt hogeresolutieschermen met igzo-techniek

Laptops krijgen steeds betere schermen, en Dell weet klaarblijkelijk wel raad met die trend. Zijn nieuwe XPS 11 hybride krijgt een igzo-aanraakbeeldscherm met een resolutie van 2560 x 1440. De XPS 15 mag zich verheugen op een scherm met 3200 x 1800 beeldpunten.

XPS 11

De XPS 11 is de kleinste van de twee nieuwe hybrides, met een schermdiagonaal van 11 inch. Je kunt het hogeresolutie-aanraakscherm geheel naar achteren klappen, een concept dat we eerder zagen bij de Lenovo Yoga. Net als alle andere XPS-modellen heeft de laptop een behuizing van koolstofvezel en aluminium. Het gewicht bedraagt 1,1 kg en de dikte varieert tussen de 15 mm en 11mm.

XPS 15

De XPS 15 laptop beschikt niet over hybride eigenschappen, maar heeft wel een 15-inch beeldscherm met 3200 x 1800 beeldpunten. Het is feitelijk een consumentenvariant van de zakelijke Precision M3800 workstation. Het apparaat is redelijk licht voor zijn klasse: 1,3 kg. Indrukwekkend is ook de beloofde accuduur van 10,5 uur. Je kunt kiezen voor een uitvoering met of zonder touch. Aan het roer staat een Haswell-generatie Core i5 of i7, eventueel in een quadcore-uitvoering. Wil je grafisch wat meer power, dan kun je bij sommige modellen kiezen voor een Nvidia-videokaart. Opslag gebeurt op een harde schijf van 500 GB of 1 TB, extra snelheid krijg je dankzij de 32 GB msata-ssd of 512 GB ssd.

Update voor XPS 12 en 13

Naast de nieuwe XPS-modellen kondigde Dell ook een update aan voor zijn huidige XPS 12 en 13 hybrides. Beide lijnen voorziet Dell van een Haswell-cpu, bij de XPS 13 gaat het om maximaal een energiezuinige Core i7. De Haswell-upgrade zou volgens Dell moeten zorgen voor een accuduur van 10,5 uur.

Igzo

Grootste vernieuwing binnen de XPS-lijn is wat ons betreft de hoge resolutie, maar ook de gebruikte igzo-paneeltechniek. De igzo-techniek is energiezuinig en dat zou moeten zorgen voor een langere werkduur van de machines. Maar de huidige igzo-panelen moeten vaak wat inleveren op het gebied van contrast. We zijn dan ook erg benieuwd naar hoe dit in de praktijk gaat uitpakken.

De komende weken maakt Dell bekend wat de nieuwe XPS-hybrides gaan kosten en wanneer ze verkrijgbaar zijn.

Volg Raymond Luijbregts via Twitter of