Dell verpakt servers in paddenstoelen

Het milieu is hot. Computerbouwer Dell haakt hierop in en start een proef met verpakkingen gemaakt van paddenstoelen. De schimmels zijn een groene vervanging voor de stukken piepschuim en plastic die de kostbare apparatuur nu beschermen.

De beschermdelen van paddenstoelen gaat Dell gebruiken bij het verpakken van zware servers. Voor lichtere producten maakt de fabrikant gebruik van bamboe. Dell hoopt met het gebruiken van de 'groene' materialen minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen.

Tijdens de Fortune's Brainstorm Green conferentie legt Dell's Oliver Campbell uit hoe de verpakkingen worden gemaakt. 'De paddenstoelsporen worden uitgestrooid in een mal gevuld met afvalmateriaal van katoen. Vervolgens voeden de schimmels zich met de aanwezige suikers. De wortelstructuur van de paddenstoelen verhardt in de mal en vormt daardoor de gewenste vorm voor de verpakkingen.'

Dell probeert de productiekosten van de 'groene' verpakkingen net zo aantrekkelijk te maken als minder milieuvriendelijke alternatieven. 'Groen moet ook economisch verantwoord zijn', aldus Campbell.