Digi-fototip: vermijd digitale zoom

De meeste digitale compactcameras hebben een optische en een digitale inzoommogelijkheid. Wat is het verschil en wanneer gebruik je welke?

Optische zoom betekent datje door de inwendige constructie van de lens de opnamehoekgroter of juist kleiner kuntmaken: er komt meer op de foto (groothoekopname), of juist minder, maar groter (teleopname). De kwaliteit van het beeld is in principe even goed bij elke zoomstand.

Digitale zoom betekent dat de camera langs electronische weg een klein stukje van het beeld opblaast: depuntjes (pixels) waaruit het beeld is opgebouwd worden groter gemaakt. Nadat je met de optische zoom maximaal hebt ingezoomd op een detail, kan de digitale zoom het ng groter afbeelden.

Helaas wordt het beeld daar slechter van:je kunt de pixels nietzonder kwaliteitsverlies vergroten. Bovendien kun jeeen deel van de foto ook met een fotobewerkingsprogrammaop de computer vergroten, waarbijeen veel beterekwaliteit van vergroting bereikt kan worden.

Gebruik de digitale zoom daarom alleen in noodgevallen, en dan nog alleen als jeniet in staat bent de foto later op de computer te bewerken.