Digi-leesplank in opmars

Een mediaoffensief afgelopen najaar van Bol.com heeft de digitale leesplank (e-reader) in Nederland in het zadel geholpen. Nu is het aan Apple en kleinere merken om de markt van het elektronische boek verder open te breken.

Technologie

Zo gevarieerd als de onlinewinkels van elektronische boeken zijn, zo verschillend zijn ook de e-readers zelf. Sony slaat een slag door de PRS-300 en PRS-600 in een deal met Bol.com aan te bieden. Samsung hoopt dit voorjaar zijn digitale leesplank uit te brengen. Tussen de reuzen proberen kleinere merken als iRex, BeBook, Cool-er, Bookeen (CyBook), Foxit, Onyx en iRiver voet aan vaste grond te houden.

De meeste e-readers gebruiken als technologie eInk, ofwel elektronische inkt. Hierbij wordt papier zo goed mogelijk nagebootst. Met eInk krijg je een rustiger beeld dan bij een traditioneel lcd. eInk springt bovendien zuiniger met energie om. Je kunt bij de meeste e-readers zo meer dan 6.000 pagina's omslaan op een enkele batterijlading. Een derde voordeel is dat een eInk-scherm bij fel zonlicht goed leesbaar is. Bij veel lcd's is dat andere koek, maar zij hebben achtergrondverlichting. E-readers met eInk ontberen die en daarom heb je relatief veel omgevingslicht nodig om te kunnen lezen, zoals bij een papieren boek.

Aanraakscherm

Sommige e-readers hebben een aanraakscherm. Dat is handig voor de bediening, het maken van notities of het invoeren van tekst, bijvoorbeeld voor zoekacties.

Touchscreens op digitale leesplanken zijn er in twee soorten: met een gevoelige laag op of achter het scherm. De door ons geteste Sony PRS-600 heeft de eerste soort en reageert op aanraking (druk) met een pen of je vinger. De iRex Iliad lijkt veel op het bekendere Wacom-pentableau en heeft een elektromagnetische laag achter het display.

Om het scherm van een elektromagnetische e-reader te gebruiken, heb je een speciale pen nodig. Dat lijkt onhandig, maar omdat er geen coating over het scherm ligt, blijft het contrast ervan gewaarborgd. Contrastverlies is juist iets waar de Sony mee te kampen heeft. Elektronische leesplanken zonder touchscreen hebben soms een toetsenbord, zoals bij Amazons Kindle.