Domein .nl viert 25-jarig bestaan

Het domein .nl viert dit jaar zijn 25ste verjaardag en dat is volgens SIDN reden voor een feestje. De domeinbeheerder heeft daarom de website de25jaarvan.nl geopend, waarop 25 gastbloggers een blogestafette houden.

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken beet het spits af met een blog die het .nl-domein lof toezingt. De 24 andere bekende Nederlanders zullen in de loop van de dag volgen. De website bevat verder een tijdlijn die het wel en wee van het domein in de afgelopen kwart eeuw weergeeft.

Het .nl-domein werd op 25 april 1986 als een van de eerste landendomeinen overgedragen aan een instantie buiten de Verenigde Staten, het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI). De allereerste .nl-domeinnaam was dan ook cwi.nl. Initiatiefnemer Piet Beertema van het CWI:

'Wie in die tijd zei dat straks in iedere huiskamer een internetaansluiting zou komen, werd ter plekke voor gek verklaard, al was het alleen maar vanwege de toen enorme kosten en lage snelheden. Inmiddels kunnen zelfs kleuters over het internet surfen of hebben ze een eigen homepage.'

Sinds deze introductie is het .nl-domein met 4,2 miljoen actieve domeinnamen uitgegroeid tot het op drie na grootste landendomein ter wereld. In 2010 groeide het aantal .nl-domeinnamen met een half miljoen.