Dossier: Laptops | Ahtec Style X30 Duo

Nog nooit van Ahtec gehoord? Geen schande, de Spaanse computerbouwer opereert in de marge. Toch willen relatief onbekende computerbouwers ons wel eens verrassen, dus waren we ook erg benieuwd naar dit systeem. Zeker omdat eerdere testexemplaren van het merk ons prima bevielen.

Helaas zijn de eerste ervaringen met de Style X30 Duo niet bijzonder positief. Het grijszwarte ontwerp van de 13-inch notebook oogt goedkoop, en voelt evenzo aan. Het toetsenbord is dramatisch slecht: de toetsen veren zo'n halve centimeter door en hebben een onduidelijke, wiebelige aanslag. Daar wil je niet urenlang op tikken; irritatie gegarandeerd. De processor mag een heuse Intel Core Duo zijn, aan de prestaties is dat vreemd genoeg allerminst te merken. Notebooks met een vergelijkbare processor (Core Duo T2300, op 1,66 GHz) uit onze Core Duo-laptoptest (WM 2/2006) scoren veel beter dan wat Ahtec hier laat zien. De reden daarvoor is ons onbekend; in het BIOS troffen we niets vreemds aan, en ook

Voor en tegen

+ beeldscherm
+ dual-core processor
- korte batterijduur
- toetsenbord
- warmte-ontwikkeling

SCORE:

waren alle drivers goed genstalleerd. Wat we ook probeerden: steevast gaf PCMark2005 een lage score.

Voor koukleumen
Deze laptop is overigens een aanrader voor koukleumen onder ons: de temperatuur van de behuizing stijgt al na een half uurtje tot tropische (lees: pijnlijke) temperaturen. Geloof me, dat wil je niet op schoot hebben. Gebruiksgemak is ook al geen trefwoord van de machine: slechts twee sneltoetsen zijn aanwezig, en ook de plaatsing van de aansluitingen voor microfoon en speakers aan de voorzijde pakt onderweg ongelukkig uit. Enig positief punt is het beeldscherm: deze is van aardige kwaliteit.


CPU: Core Duo T2300 | Harde schijf: 60 GB | Geheugen: 512 MB DDR2 | Beeldscherm: 13,1-inch widescreen| Info: www.ahtec.com | Prijs: 882,-- (excl. btw, op 01-07-2006)