Dossier: Laptops | Asus W7F

Asus leverde ons in het verleden altijd 'spannende' laptops met een keur aan features. Deze keer gooit het bedrijf het over een andere boeg en stuurt het juist een 'kaal' exemplaar.

Het enige dat opvalt is de ingebouwde webcam, die met zijn 1,3 megapixels overigens van prima kwaliteit is. ook hier rijst weer de vraag wat de zakelijke gebruiker er eigenlijk mee moet. Videovergaderen is nog steeds geen wijdverbreide bezigheid. Niet voor niets waarschijnlijk, ook wij zien niet direct de grote meerwaarde hiervan in.

Lekker strak
De compacte behuizing is lekker strak vormgegeven, zonder overbodige poespas. Het toetsenbord is degelijk en heeft een prettige aanslag. Het 13-inch beeldscherm is misschien van prima kwaliteit, maar heeft hetzelfde euvel als de XXODD: de voor zakelijk gebruik onprettige spiegellaag. Overigens is het scherm zelf van veel betere kwaliteit als van laatstgenoemde.

Lawaai
Heel irritant is het lawaai wat deze machine produceert. De dvd-speler lijkt af en toe op te willen stijgen en ook de ventilatoren hebben af en toe meer weg van een straalmotor.
De keuze voor het besturingssysteem heeft Asus aan ons overgelaten. Dat maakt de notebook tot een interessante aanschaf voor wie van plan is iets anders te gebruiken dan Windows. Daarbij moet wel gezegd worden dat alle

Voor en tegen
+ compact
+ snel
- beeldscherm met glanslaag
- lawaaierig
- geen veiligheidsvoorzieningen

SCORE:
meegeleverde drivers alleen voor Windows geschikt zijn. Op zich geen ramp, het belangrijkste alternatief, Linux, kan tegenwoordig met de meeste randapparatuur uit de voeten zonder dat daar extra drivers voor nodig zijn.

Geen veiligheidsopties
Aan veiligheid heeft Asus niet gedacht. Geen vingerscanner, schokbestendige harde schijf of andere security-voorziening te vinden. Dat is jammer, want hoewel absoluut geen uitblinker, is met de rest van het apparaat gewoon weinig mis. De batterijduur hebben we helaas niet kunnen testen; de meegeleverde accu was defect.


CPU: Core Duo T2500 | Harde schijf:100 GB | Geheugen:1 GBDDR2 | Beeldscherm: 13-inch widescreen| Info: www.asus.nl | Prijs: 1500,-- (excl. btw, op 01-09-2006)