Dossier: Laptops | Averatec 4360

Averatec is eenrelatief onbekendein de test. Met de nieuwe lijn 'Blackline' (zou Philips hier blij mee zijn?) wil de nieuwe laptopbouwer furore maken.

De elegante zilverzwarte behuizing is in ieder geval een aardige binnenkomer; de afwerking is netjes, en door de ronde vormen oogt het apparaat best sexy. Het bijgaande persbericht rept van een echte 'eye-catcher', maar dat is overdreven.
Minder overdreven is het enthousiasme van de fabrikant over de kwaliteit van het 'Averabrite' -beeldscherm. Werkelijk subliem: dit kan zich dankzij de rijke lichtopbrengst, heldere kleuren en een belachelijk hoge scherpte makkelijk meten met van de door ons onvolprezen Sony Vaio-kijkvensters. Ook het toetsenbord is stevig en heeft comfortabel grote toetsen.

Componentenmix
De Core Duo processor doet zijn rondjes op 1,66 Ghz en wordt ondersteund door 1 GB aan werkgeheugen. Dat maakt deze laptop prima geschikt voor intensieve multitasking. Voor snel ethernet is er een Gigabit-LAN verbinding. Van de drie aanwezige usb-poorten is er altijd n actief. Zo kun je altijd externe apparaten opladen, ook als de laptop is uitgeschakeld.

Voor en tegen
+ beeldscherm
+ meegeleverde software
+ altijd actieve USB-poort
- Windows XP Home
- geen beveiliging

SCORE:
Ruime softwarecollectie
Het meegeleverde softwarepakket is niet misselijk. Zo wordt naast het obligate besturingsysteem, dvd- en securitysoftware ook Sun's kantoorpakket StarOffice, de backup-oplossing Paragon Exact Image en de routeplanner Marco Polo Euroroute meegeleverd. Dat maakt meteen duidelijk aan welke groep Averatec deze laptop wil slijten: de zakelijke gebruiker. Helaas maakt ook deze fabrikant de vergissing audio-aansluitingen aan de voorzijde te plaatsen. Ook extra voorzieningen voor gegevensbeveiliging zijn niet aanwezig; toch wel belangrijk voor de beoogde doelgroep. Ook de keuze voor de Home-editie van Windows XP is in dat opzicht een misser.


CPU: Core Duo T2300 | Harde schijf: 80 GB | Geheugen:1GB DDR2 | Beeldscherm: 13,3-inch widescreen| Info: www.averatec.nl | Prijs: 1218,-- (excl. btw, op 01-07-2006)