Dossier: Laptops | Fujitsu-Siemens Lifebook S7170

De Fujitsu-Siemens is in deze test een buitenbeentje. Laptops van deze fabrikant zijn sinds kort ook verkrijgbaar met het Linux-besturingssysteem. De fabrikant leverde voor deze test dan ook geen Windows-machine, maar een kale laptop met zelf te installeren versie van de Linux-distributie Fedora Core.

Nu is er met Linux op zich niks mis - het is een veilig en stabiel alternatief voor Windows (zie WM 4/2006) maar de versie van Fedora is allerminst gelukkig gekozen. Fedore Core 4 is namelijk behoorlijk verouderd (versie 6 wordt binnenkort vrijgegeven), evenals de bedrijfskritische software (OpenOffice.org, Firefox enz.) die standaard met deze distributie wordt geleverd. Dat is op zich geen ramp, gezien de mogelijkheid de hele boel kosteloos te upgraden, maar hier pakt het erg ongelukkig uit.

Gemiste kans
De automatische hardware-herkenning laat tijdens de installatie namelijk behoorlijke steken vallen. Essentile zaken als het beeldscherm, de netwerkkaart en de WiFi-adapter worden niet of niet goed herkend, waardoor we na installatie handmatig moesten pielen om alles fatsoenlijk aan de praat te krijgen. Gebruiksvriendelijk is anders. Na het installeren van de door ons zelf gedownloade Fedora Core 5 waren we van de problemen verlost.

Voor en Tegen

+ compact
+ fraaie vormgeving
-verouderde Linux-versie
-geen vingerscanner
-geen overige veiligheidsopties

SCORE:

Niet verkeerd
Toch is deze laptop op zich helemaal geen verkeerde machine. De compacte behuizing is stevig, met zijn 1,8 kilo prima draagbaar n fraai vormgegeven. Intern is hij ook allerminst misdeeld. Een Core Duo-processor, 1 GB aan geheugen en de 80 GB harde schijf zorgen voor prima prestaties. Wat veiligheid betreft houdt het helaas niet over; veel meer dan een uitsparing voor een Kensington-slot is niet aanwezig. Natuurlijk is er met Linux het een en ander flink dicht te spijkeren, maar dat komt natuurlijk niet op conto van de fabrikant.


CPU: Core Duo T2300 | Harde schijf: 80 GB | Geheugen:1 GBDDR2 | Beeldscherm: 14-inch | Info: www.fujitsu-siemens.com | Prijs: 1149,-- (excl. btw, op 01-09-2006)