Dossier: Laptops | MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's vlaggeschip vanzijnlaptops. Het apparaat heeft een indrukwekkende mix van componenten, ziet er gelikt uit en heeft een Core Duo-processor als rekenhart.

De 15 inch MacBook Pro is Apple's opvolger van de Powerbook G4-serie: robuuste, fraai vormgegeven machines voor de mobiele power-user. Het uiterlijk is niet veel veranderd ten opzichte van zijn voorganger: het kenmerkende zilverkleurige aluminium voert ook bij de MacBook Pro de boventoon [1]. Het is een net vormgegeven machine die je gerust uit de tas kunt halen bij een klant.

Topcomponenten
Nog mooier zijn de componenten van dit testexemplaar: een Core Duo-processor op 2 Ghz, maar liefst 2 GB aan intern DDR2-geheugen (standaard levert Apple de MacBook Pro met 1 GB) en de rappe Mobile X1600 videokaart van Radeon met 256 MB en een 100 GB harde schijf. Het geheugen 'praat' met het processor via een rappe 667 MHz frontsize-bus. Dergelijke spierballen hebben kennelijk niet veel ruimte nodig: de MacBook Pro is slechts 2,6 cm dik en weegt 2,5 kilo. Hoewel geen vedergewicht, is het prima op schoot bruikbaar.

Stevig klavier
Het 15-inch breedbeeldscherm met een resolutie van voldoet prima en het toetsenbord is van absolute topkwaliteit: zo'n stevig klavier heeft WINMAG nog niet eerder in het testlab gehad. Het dvd-station stelt helaas teleur. Kennelijk denkt Apple er goed aan te doen de ondersteuning voor Double Layer-schijfjes te laten vallen voor de 15-inch modellen van de MacBook Pro. Ook de plaatsing aan de voorkant is ongelukkig: werk je met het apparaat op schoot, dan komt het schijfje naar je toe. Niet erg handig als je een beperkte werkruimte hebt onderweg.

Voor en tegen
+ goede componentenmix
+ toetsenbord
+ draagbaarheid
- warmte-ontwikkeling
- prijzig

SCORE:
Warmte-productie
De snelheid van de Core Duo in combinatie met de aluminiumbehuizing heeft niet alleen letterlijk een hoge prijs: het apparaat wordt behoorlijk heet. Na een uurtje intensief Photoshoppen wordt aanraking zonder te overdrijven simpelweg onprettig. Kennelijk verliest het apparaat nogal wat energie via deze warmteproductie: langer dan twee uur zonder netvoeding houdt de draagbare krachtpatser het niet uit. Gelukkig zijn de prestaties dik in orde: het apparaat is geschikt voor de veeleisende (grafische) professional, al is het nog wel even wachten op de Universal-software van pakketten als Photoshop en InDesign. De beeldkaart, de Radeon X1600, is in de meeste gevallen snel genoeg voor intensieve beeldbewerking en moderne games.


CPU: Core Duo T2500 (T2600 optioneel)| Harde schijf:120 GB | Geheugen:1GB DDR2 | Beeldscherm: 15-inch widescreen (17-inch optioneel)| Info: www.apple.com | Prijs: vanaf 1671,-- (excl. btw)