Dossier: Laptops | Maxdata Pro 6100 IW Select

Laptop-fabrikanten doen er tegenwoordig alles aan om boven het maaiveld uit te komen. Dat is nodig ook, de laatste jaren is de keus aan laptopmerken enorm toegenomen. Maxdata vormt een uitzondering.

Sommige laptops hebben een kenmerkend design, andere hebben een uiterst gebruiksvriendelijke beheersoftware en een enkeling heeft de beschikking over vele extra features. Laptop-fabrikanten doen er tegenwoordig alles aan om boven het maaiveld uit te komen. Dat is nodig ook, de laatste jaren is de keus aan laptopmerken enorm toegenomen. Het lijkt erop dat Maxdata de noodzaak voor een eigen smoelwerk helemaal niet inziet. Het merk biedt eigenlijk niets 'eigens'. Veiligheidsopties als een vingerscanner of gegevens- en wachtwoordversleuteling ontbreken. Ook een eigen menu voor bijvoorbeeld het makkelijk instellen van het energiebeheer en het regelen van een back-up is niet aanwezig.

Voor en Tegen

+ goede prestaties
+ degelijk
+ aansluitmogelijkheden
-mist karakter
-toetsenbord

SCORE:

Duitse degelijkheid
De behuizing is van een haast clichematige Duitse degelijkheid, al is de opzet onnodig ruim. Vooral onder het toetsenbord is veel ruimte onbenut gelaten. Het toetsenbord zelf had trouwens ook comfortabeler gemogen: het kent naast een irritante klik ook de onhebbelijke eigenschap iets door te veren. Hoewel we dat bij consumenten-laptops nog wel eens tegenkomen, is dat bij een zakelijke laptop toch echt uit den boze. Het touchpad heeft daarnaast erg stugge knoppen en is daardoor ook bepaald geen genot om mee te werken. De batterijduur tenslotte is ronduit teleurstellend (zie tabel).

Aansluitmogelijkheden
Wel in orde zijn de uitgebreide aansluitmogelijkheden. De machine kent naast de gebruikelijke poorten ook Firewire, een optische uitgang, een TV-Out en een fors docking-station. Ook de prestaties zijn prima. De Core Duo T2500 (2 GHz) staat garant voor een vlotte machine, zeker in combinatie met de 1 GB aan intern geheugen. De GeForce Go 7400-videokaart is zelfs de snelste uit deze test. Helaas is dat nu net iets waar de zakelijke gebruiker niet zoveel aan heeft.


CPU: Core Duo T2500 | Harde schijf: 80 GB | Geheugen: 1 GB DDR2 | Beeldscherm: 15,4-inch widescreen| Info: www.maxdata.com | Prijs: 1249,-- (excl. btw, op 01-09-2006)