Dossier: Laptops | NEC Versa S950

De Versa-lijn van NEC staat synoniem voor degelijke laptops voor zakelijk gebruik. Zo ook deze S950. Hoewel het apparaat met zijn 2,2 kilo ietwat fors is om als ultraportable bestempeld te worden, maken de prima voorzieningen dat ruimschoots goed.
Voor wie veel mobiel werkt, is een veilige notebook absolute noodzaak. Het risico van diefstal ligt immers op de loer, en ook zul je niet de eerste zijn die zijn laptop in de trein laat liggen. Dat heeft NEC goed begrepen. Zo is een multifunctionele vingerafdrukscanner aanwezig. Hiermee kun je niet alleen bestanden, of zelfs de hele notebook versleutelen, maar ook je identificeren bij Windows XP en zo met n veeg over de sensor je eigen profiel in het besturingssysteem opstarten. Ook is er een chip aanwezig voor de hardwarematige versleuteling van bestanden en kun je met de Safeboot-optie desgewenst de hele harde schijf versleutelen. Aansluitmogelijkheden zijn er volop: Bluetooth, Firewire, drie usb-poorten en de mogelijkheid om een docking-station aan te sluiten. Ook een 5-in-1 kaartlezer ontbreekt niet.

Voor en tegen

+ beveiliging
+ aansluitmogelijkheden
+ beeldscherm
+ multifunctionele vingerscanner
- geen WiFi-schakelaar

SCORE:

Feest
Het 14" breedbeeldscherm is weliswaar niet voorzien van de bekende 'glare'-laag, maar is toch een feest om mee te werken. De kleuren zijn helder, de kijkhoek is lekker breed en letters worden gestoken scherp weergegeven. Het toetsenbord is prima, al hebben we steviger gezien. Klein minpuntje: net als bij de Ahtec heeft ook deze Versa de aansluitingen voor geluid aan de voorzijde zitten, wat gewoon niet erg praktisch is. Jammer is ook het ontbreken van een hardwarematige WiFi-schakelaar.


CPU: Pentium M 750 | Harde schijf: 80 GB | Geheugen:1024 MB DDR | Beeldscherm: 14-inch widescreen| Info: www.nec-computers.nl | Prijs: 1092,-- (excl. btw, op 01-07-2006)