Dossier: Laptops | Toshiba Tecra A8-154

Toshiba maakt na een jaar afwezigheid in ons testlab zijn rentree met de zakelijke Tecra A8. Met dit op het Centrino Duo-platform gebaseerde 15-inch-model richt Toshiba zich specifiek op het midden- en kleinbedrijf.

De Japanners voelen kennelijk haarfijn aan waar deze doelgroep op zit te wachten: no-nonsense apparaten met een hoge betrouwbaarheid die gewoon doen waar ze goed in zijn: het leveren van mobiel werkgemak. Het apparaat oogt met zijn zakelijke, harde lijnen en weinig opsmuk wat saai, maar voelt enorm robuust aan. Het toetsenbord is net zo stevig als de rest van de behuizing en geeft zelfs bij harde aanslagen geen krimp. Klein minpuntje is dat de afzonderlijke toetsen wat aan de smalle kant zijn, waardoor vooral grote mannenhanden nog wel een misslag kunnen maken.

Koffie morsen
Toshiba heeft met het ontwerp rekening gehouden met de typische kantooromgeving: hoewel we het niet hebben getest, zou koffie morsen op het apparaat weinig kwaad kunnen. Ook de harde schijf is veilig ingedekt middels de schokprotectie, niet onbelangrijk on the road. Jammer dat de WiFi-schakelaar aan de voorzijde juist wat iel en krakkemikkig aanvoelt.

Voor en tegen
+ scherp geprijsd
+ robuust
+ functioneel
- geen vingerscanner
- saaie looks

SCORE:
Functionele sneltoetsen
De twee aanwezige sneltoetsen naast het toetsenbord zijn uiterst functioneel. Met de n roep je een menu op waarmee je snel een WiFi-verbinding kunt leggen en een aantal beveiligingsfeatures kunt oproepen. Met de andere sneltoets schakel je naar een extern beeldscherm. Het beeldscherm is net als de rest van de laptop: onopvallend goed. Ook hier ontbreekt de glanslaag, waar we vanuit zakelijk oogpunt absoluut niet rouwig om kunnen zijn. Een vingerscanner ontbreekt helaas, maar dat is gezien de scherpe prijs geen echte ramp.


CPU: Core Duo T2300 | Harde schijf: 80 GB | Geheugen: 512 MB DDR2 | Beeldscherm: 15,4-inch widescreen| Info: www.toshiba.nl | Prijs: 949,-- (excl. btw, op 01-09-2006)