Dossier: Laptops | XXODD M540N

XXODD (Extra Extra Odd) doet normaal gesproken zijn naam eer aan: het zet opvallende computers op de markt. We waren dan ook onaangenaam verrast toen we in de doos een saaie, anonieme laptop vonden.

De eerste indruk is meestal veelzeggend en ook deze keer zijn we niet van die eerste impressie verlost. Zou een zakelijke notebook op zijn minst robuust moeten zijn, de M540N is dat allerminst. Het toetsenbord rammelt behoorlijk en de behuizing veert op iedere plek door. Het beeldscherm is voorzien van een spiegellaag. Dat is leuk voor de thuisgebruiker en de game-fanaat, maar de zakelijke doelgroep zit hier absoluut niet op te wachten. Zeker in de buitenlucht is het scherm dan zo goed als onleesbaar door de hinderlijke reflecties. Ook zijn de kleuren door dit effect niet meer natuurgetrouw, wat het sowieso ongeschikt maakt voor iedereen die serieus met beeldmateriaal werkt. De ingebouwde webcam is een aardige extra, maar de vraag is of de meeste kenniswerkers deze echt nodig hebben. Wel handig voor wie veel aan video-conferencing doet.

Voor en tegen

+ prestaties
+ betaalbaar
-spiegelend scherm
-mist eigen stempel
- zwakke constructie

SCORE:

Specificaties
Blijer worden we van de specificaties. In de matige behuizing zit namelijk wl een rappe T2500 die samen met 2 (!) GB intern geheugen zorgt voor behoorlijke spierballen. De machine beschikt niet over een interne vingerscanner, maar de fabrikant levert deze optioneel wel los mee. Deze werkt na installatie van een driver naar behoren, maar een in gebouwde biometrische beveiliging was wel zo gebruiksvriendelijk geweest. De meegeleverde USB Flash-drive van 1 GB is een welkome aanvulling op het standaardpakket. Voor de rest heeft dit exemplaar hetzelfde manco als de Maxdata Pro 6100 IWSelect: het mist een eigen stempel. En dat is toch op zijn minst twijfelachtig te noemen voor een merk dat doorgaans juist opvalt tussen de grijze massa.


CPU: Core Duo T2500 | Harde schijf:100 GB | Geheugen:2 GBDDR2 | Beeldscherm: 14-inch | Info: www.xxodd.nl | Prijs: 1176,-- (excl. btw, op 01-09-2006)