Dossier Navigatie 2005: Begrippenlijst

Navigatiesystemen zijn 'booming business'. Reden genoegom eens alle aspecten van navigatie op een rij te zetten, inclusief een overzicht van al onze navigatiekit-testen van 2005.
DOSSIER NAVIGATIE 2005

Inleiding
Navigatie: hoe werkt het
Workshop: POI's in TomTom
Workshop: POI's downloaden
Begrippenlijst

OVERZICHT NAVIGATIEKITS

All-in-one-kits

Acer d100/Destinator
Garmin Streetpilot c320
Mitac Mio 268/268+
Mitac Mio 269/269+
Navman iCN320
Navman iCN510/520
Navman iCN 550
TomTom GO 700
TomTom ONE

PDA-kits

Alturion 6 Professional
AND Navigator 2005 Benelux Ed.
HP iPAQ met ViaMichelin
Navigon Mobile Navigator 5
Perfect Passenger
TomTom Navigator 5

Smartphone-kits

CoPilot Live
Navicore Benelux 2005
Navigon Mobile Navigator 5
Route 66 Mobile 7
Smart2Go Mobile Navigator
TomTom Mobile 5
Wayfinder Navigator

BEGRIPPENLIJST

2D-weergave - Bij deze weergave geeft het navigatiesysteem de route van bovenaf weer. Het is alsof je van grote hoogte op de route neerkijkt.

3D-weergave Hierbij geeft het navigatiesysteem de route in vogelperspectief weer. Het is alsof je over de route heen 'vliegt'. Dit geeft vaak een beter te herkennen beeld van de route.

Actieve POI's Bij een actieve Point of Interest waarschuwt het navigatiesysteem als een bepaalde interessante plek in de buurt komt. Handig bij flitspalen bijvoorbeeld.

Bluetooth Maakt het mogelijk een draadloze verbinding te leggen tussen apparaten op korte afstand. Bluetooth GPS-ontvangers maken draadloos contact met een mobiele telefoon of pda, mits deze ook voorzien zijn van Bluetooth.

GPRS General Packet Radio Service is een uitbreiding op het gsm-netwerk waardoor via een mobiele telefoon data verzonden en ontvangen kan worden. Sommige navigatiesystemen gebruiken de techniek om route- en verkeersinformatie te ontvangen.

GPS Het Global Positioning System is een door het Amerikaanse leger ontwikkeld wereldwijd plaatsbepalingssysteem. De positie wordt dankzij 24 satellieten tot op enkele meters nauwkeurig bepaald.

Grensoverschrijdend Een navigatiesysteem dat routes kan berekenen die meer dan een land of regio bestrijken. Het wisselen van kaartmateriaal zorgt bij veel vakantiegangers voor de nodige ergernis.

Nachtweergave Mogelijkheid om de lichtsterkte en/of schermkleuren te dimmen als het donker wordt.

Off-board Een type navigatiesysteem waarbij het kaartmateriaal niet 'aan boord' van het navigatiesysteem staat maar via een dataverbinding wordt opgehaald vanaf een centrale server. Hierdoor is het kaartmateriaal up-to-date, maar moet er wel voor de verbinding worden betaald.

On-board Een type navigatiesysteem waarbij het kaartmateriaal 'aan boord' van het navigatie-apparaat staat. De kaarten raken na verloop van tijd verouderd.

POI POI's (Points of Interests) zijn op het navigatiesysteem opgeslagen 'interessante' plekken. Te denken valt aan winkelcentra, restaurants, hotels en ziekenhuizen.

TMC - Traffic Message Channel is een onhoorbaar signaal dat wordt meegezonden met diverse radiozenders. Het bevat informatie over de actuele situatie op de weg over bijvoorbeeld files, vertragingen, gladheid en mist.

Touch Screen Een scherm dat reageert op aanraking met een pen of vinger. Het bedienen van een navigatiesysteem via een aanraakgevoelig scherm werkt veelal sneller en prettiger dan bediening via knoppen naast het scherm.

Bron: Dirkjan van Ittersum, www.navigatiewereld.nl